Hlavní obsah

Koncert laureátů mezinárodní soutěže Pražské jaro 2013 Kateřiny Javůrkové a Pavla Svobody v Opočně

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mariánský kostelík v Opočně se v pátek 11. července stane svědkem dalšího mimořádného koncertu. Skladby Telemanna, Bacha, Janáčka, Messiaena a dalších zazní v podání laureátů mezinárodní interpretační soutěže Pražské jaro 2013 - varhaníka Pavla Svobody a hornistky Kateřiny Javůrkové.

Foto: MHF F.L.Věka (archiv)

Kateřina Javůrková na prvním ročníku Mezinárodního hudebního festivalu F.L.Věka.

Článek

Mimo laureátského titulu a společných koncertních vystoupení spojuje mladé umělce i fakt, že jsou oba posluchači Hudební fakulty AMU v Praze - Kateřina Javůrková studuje u Zdeňka Divokého a Radka Baboráka, Pavel Svoboda u Jaroslava Tůmy. Vedle Pražského jara také oba úspěšně absolvovali řadu domácích i zahraničních soutěží.

Kateřina Javůrková je vítězkou Mezinárodní žesťové soutěže v Brně, Mezinárodní soutěže Federico II di Svevia v Itálii (2011) a absolutní vítězkou Mezinárodní interpretační soutěže lesního rohu v rámci festivalu Moravský podzim z téhož roku.

Nejvýše jednoznačně řadí titul laureátky Pražského jara: „Je to pro mne zatím ten největší úspěch a moc si této ceny vážím. Od soutěže jsem odehrála již řadu sólových koncertů a mnoho mě jich ještě čeká. To by se mi bez této ceny těžko poštěstilo.“  

Od letošního ledna působí v hornové skupině České filharmonie, je také členkou Praque Philharmonia a vedle toho spolupracovala s předními českými a zahraničními orchestry, např. Orchestre de Paris.

A jak se dostala ke hře na tak – pro ženu – neobvyklém nástroji? „Bylo to přání mého otce a já jsem byla dost malá na to nesouhlasit, tak to tak zůstalo. Tehdy to bylo kuriózní, malá holčička s hornou, dnes už ale na ní hrají víc holky než kluci.“  

Když byla požádána, aby lesní roh představila, uvedla: „Už z názvu je zřejmé, že se jedná o nástroj s loveckým původem. Nejprve jako zvířecí roh sloužil k signálním účelům a dorozumívání se. V 18. století k nám přinesl hrabě Špork z Francie první podobu lesního rohu z mosazi, který se používal na honech, a s přibýváním repertoáru získal postupně až dnešní podobu.“  

Ke společným koncertům s Pavlem Svobodou Kateřina Javůrková dodává, že spolupráce vznikla právě po úspěchu v soutěži Pražského jara 2013.

Pavel Svoboda získal první cenu na Mezinárodní soutěži mladých varhaníků v Opavě, obdržel Cenu interpretace od Nadace Český hudební fond, je nositelem první ceny a titulu Laureáta z Mezinárodní interpretační soutěže Brno a třetí ceny z mezinárodní soutěže v Německu, konané v rámci 36. ročníku Internationale Orgelwoche Korschenbroich.

Pravidelně účinkuje na hudebních festivalech doma i v zahraničí, a co je velice zajímavé, v roce 2011 se stal dramaturgem Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka. Právě v rámci tohoto festivalu proběhlo jeho první setkání s Kateřinou Javůrkovou, která hrála na jednom z koncertů úvodního ročníku společně s fenomenálním Radkem Baborákem.  

Nejlepší pozvánkou na koncert laureátů mezinárodní soutěže Pražské jaro 2013 v Mariánském kostelíku v Opočně, nechť jsou slova Kateřiny Javůrkové: „Lesní roh s varhanami je krásné spojení."

Reklama

Výběr článků

Načítám