Hlavní obsah

Koncert k poctě W. A. Mozarta

Novinky, Luboš Fait

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 27. srpna se uskuteční další z řady koncertů, které jsou věnovány výročí 260 let od narození Wolfganga Amadea Mozarta.

Foto: Luboš Fait

Společný koncert v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty UK v červnu 2006.

Článek

Komorní soubor Harmonia Mozartiana Pragensis se rozhodl pro unikátní uvedení všech šesti velkých Mozartových oper a to v dobových úpravách pro dechovou harmonii. Jde vlastně o svity, které se vždy skládají z předehry a nejznámějších árií té které opery.

Dechové harmonie hrávaly a hrávají povětšinou v párovém obsazení hobojů, klarinetů, lesních rohů a fagotů. Charakteristické pro tyto soubory je to, že znějí stejně dobře v interiéru, tak i ve venkovním prostředí.

Soubor Harmonia Mozartiana Pragensis začal s realizací tohoto projektu již na konci června. V sobotu  27. srpna v prostorách Park Café v pražských Riegrových sadech v 11 hodin pak bude provedena další z oper Don Giovanni.

Protože je tato hudba úzce spjata nejen s životem tehdejší šlechty, ale i zahradami a parky, přizval si soubor odborníka na slovo vzatého, oblíbeného botanika Václava Větvičku. Ten pohovoří v průběhu koncertu o českých šlechtických zahradách. Následně koncert zakončí autogramiádou a prodejem svých jedinečných knih.

Zajímavostí je, že území dnešních Riegrových sadů bylo v minulosti svědkem návštěvy samotného Wolfganga Amadea Mozarta, který se zde zúčastnil jedné z tehdejších vyhlášených zahradních večerních slavností.

Další koncerty jsou připravovány ve stejném prostředí a ve stejný čas na 3. a 10. září, kdy budou uvedeny další opery W. A. Mozarta Cosi fan tutte a Kouzelná flétna.

V programech je vždy zařazena jedna skladba soudobého českého autora. V sobotu 27. srpna to bude tvorba Ilji Hurníka, následně pak Michala Macourka a Jaroslava Pelikána. Dórické tance k poctě Karla IV. od J. Pelikána budou světovou předpremiérou této v dobovém duchu psané skladby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám