Hlavní obsah

Koncert Jardy Svobody, frontmana kapely Traband, na Nové Terase v Polici nad Metují

Novinky, Martina Váňová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frontman legendární kapely Traband Jarda Svoboda bude v sobotu 27. července koncertovat v Polici nad Metují. Spolek Apeiron připravil pro letošní léto koncert nepřehlédnutelného hudebníka, jehož profesní pouť je spojena hlavně s kapelou Traband. To ale neznamená, že Jarda Svoboda nedokáže oslovit v rámci sólového hraní.

Foto: archiv J. Svobody

Jarda Svoboda

Článek

Jarda Svoboda je frontman legendární kapely Traband. Ta si v současné době vybírá po čtvrt století krátkou pauzu, kterou kapelník využil k realizaci svého sólového projektu. V roce 2016 vydal album Solo, které bylo odbornou veřejností nadšeně přijato a za které byl nominován na cenu Anděl.

Autor textů a zpěvák vychází z široké škály možností unikátního hudebního nástroje, který tvoří doprovod jeho skladeb. Tím je harmonium, které sám charakterizoval, že je něčím mezi varhany a tahací harmonikou – tedy mezi hospodou a kostelem.

Texty jsou plné úžasné básnické citlivosti, občas přeskočí i k subjektivnějším tématům, občas v nich doslova zahřmí vulgarismus, ale nikdy ne prvoplánově. A podobně, jako to dokázal třeba Vladimír Holan, i Jarda Svoboda umí vulgarismem doplnit svou osobitou poetičnost.

Jako by se držel své charakteristiky nástroje – mezi hospodou a kostelem se totiž odehrává celý lidský život. Na jedné straně ta nepopsatelná vyšší síla, ať už ji nazveme talentem nebo jakkoliv jinak a na druhé straně obecná témata, od lásky po obyčejnou procházku v horách. A to vše je umocněno laskavým humorem, který na posluchače dýchne z každé skladby.

Nová Terasa se těší na ojedinělý hudební zážitek. Každý z koncertů Jardy Svobody je unikátní a neopakovatelný. V kombinaci s komorním prostorem, který Nová Terasa nabízí, lze očekávat skutečně jedinečný zážitek, umocněný „obyčejným“ soumrakem, ke kterému přichází hudebník se svou muzikou. A protože mezi hospodou a kostelem žijí lidé své životy, můžeme směle předpokládat, že každý z návštěvníků koncertu si najde to své, co ho osloví.

V rámci Nové Terasy 2019 pořádá spolek Apeiron s podporou Města Police nad Metují a ve spolupráci s Muzeem papírových modelů. Vstupné dobrovolné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám