Hlavní obsah

Komunisté a jejich příznivci oslavili v Židlochovicích Svátek práce

Novinky, Jiří Smutný

Základní organizace Komunistické strany Čech a Moravy v Židlochovicích uspořádala v pátek 1. května regionální oslavu Svátku práce.

Foto: Jiří Smutný

Z důvodu špatného počasí byla většina účastníků pod střechou

Článek

Akce se poprvé konala v areálu letního kina v Židlochovicích, protože dosavadní tradiční místo oslav, letní kino v Hrušovanech u Brna, bylo zrušeno.

Na úvod vyhrávala kapela Františka Sedláčka a vítala přicházející návštěvníky. Ti byli nejen místní, ale i z Holasic, Rajhradu, Žabčic, Hrušovan a dalších blízkých obcí. Za místní organizaci KSČM je přivítala Růžena Strašáková.

Hlavní projev přednesla Jaroslava Baštařová. Jeho podstatnou částí bylo srovnávání stavu naší současné společnosti se stavem před listopadem 1989. Mimo jiné konstatovala, že dřív sice nebyly banány, mandarinky nebo ananas, ale na druhé straně ani marihuana, pervitin nebo heroin.

Připomněla, že dřív se nemohlo cestovat po celém světě, tak jako dnes, ale hned položila otázku, kdo na to cestování dnes vlastně má? „Ať se to líbí nebo ne, budeme pořád srovnávat, co bylo dobré a co ne,“ uvedla.

Dotkla se i nezaměstnanosti: „Mladí se učili pro jednotlivé továrny a měli tam zajištěné místo,“ vzpomínala a hned to porovnala s dneškem, kdy učňovské školství vlastně neexistuje. V závěru projevu vzpomněla na Máchův Máj a potřebu lásky k životu.

Po oficiálním projevu a Internacionále začala volná zábava. Svým zpěvem ji zpestřil mužský pěvecký sbor Šatavan ze Žabčic.

Reklama

Výběr článků

Načítám