Hlavní obsah

Komu patřila zazděná kostra ve sklepení mohutného slezského hradu Vikštejn?

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedním z největších hradů ve Slezsku, z něhož zbyly velkolepé ruiny, byl Vikštejn poblíž města Vítkova. Na skále nad Moravicí ho zbudovali páni z Kravař v polovině 13. století. Za válek Jiřího z Poděbrad s Matyášem Korvínem ho poničili. V 16. století byl přestavěn renesančně. To už doba hradů skončila.

Foto: Vratislav Konečný

Ruina je velmi rozsáhlá, v pozadí opravená vyhlídková věž

Článek

Vyhodili ho do povětří, aby ho nepoužil nepřítel

Za třicetileté války se tu v roce 1626 usadili Dánové generála Mansfelda, kolem hradu byl zbudován mohutný příkop.

Císařští vojáci Vikštejn (Vítkův kámen) v roce 1648 vyhodili do povětří, aby nebyl opět kořistí nepřítele.

Hrady nebyly potřeba

Na krátko ho ještě opravili, ale pevnost už byla zbytečná, začala doba zámků a paláců. Šlechta, která přišla do českého království, ,„rozebrala“ v konfiskaci ohromný majetek. Zvláště po vraždě Albrechta Valdštejna se jeho a Trčkovo ohromné panství rozkulačilo. Kořist si urvali mnozí, pravá česká šlechta v podstatě stejně již neexistovala.

Vikštejn je pojmenovaném po zakladateli, Vítkovi z Kravař, který založil i město Vítkov. (Valdštejn na Vikštejně také chvíli pobýval.)

Opravený hrad sloužil jako hospodářství, zcela prázdný je od roku 1776. Jeho ruiny jsou velkolepé, zajímavé jsou i sklepy, opravená věž slouží jako vyhlídkové místo. V areálu stojí několik informačních tabulí s historií, nákresem, popisem hradu a florou a faunou v oblasti.

Koho zazdili ve sklepě? 

Archeologové našli v 19. století ve zvláštním výklenku sklepení kostru, zřejmě ženy. Komu patřila, je záhadou. Přiklánějí se k verzi, že tu mohla být tajně zazděná. Kolem kostry ležely další kosti...

Příchod je od obce Dubová vzrostlým listnatým lesem. Před vchodem do hradu, u mostu překlenujícím příkop, stojí mohyla s vyobrazením šlechtičny a dedikací minesengrovi Walteru von Vogelweide. Toho si prý na hrad zval zakladatel Vítek z Kravař.

Bílá paní na Vítkově

Vítek se měl pohádat s rytířem Tunklem, kterého kvůli nevhodnému chování k manželce nechal vyhodit z Vikštejna. Když byl Vítek na válečné výpravě, Tunkl s družinou vnikl do hradu, zmocnil se Vítkovny, kterou shodil posekanou mečem do Moravice. Po tomto činu, kdy mu manžel byl v patách, Tunkl utekl mimo území. V den vraždy se tu údajně zjevuje přízrak ženy v bílém.

Další verzí je, že tu bloudí duch Magdalény, ženy Adama Oderského, jíž patřila v polovině 16. století půlka hradu. Druhou půlku vlastnil Mikuláš Bravantský, ti dva se do sebe zamilovali a Magda se nastěhovala k Mikulášovi. 

Samozřejmě to nezůstalo bez odezvy, Adam vytáhl proti Bravantskému, ten mu nejenže nedal zpět Magdu, ale začal ještě loupit po okolí. V tu chvíli ho prohlásili za zemského škůdce, což nebyla žádná legrace. Vikštejn oblehlo na 300 ozbrojenců, ale milenci podzemní chodbou prchli. Ztratili se v Polsku. 

Adam přišel o ženu, Magdalénu prý ale nejvíc štvala ztráta hradu. Tak sem aspoň chodí strašit. 

Romantická kulisa zašlé historie

Z Vikštejna se panstvo přestěhovalo na zámek v Dubové, nyní sloužící jako škola a domov mládeže. Ruina je to nádherná, v jejích rozlehlých zdech si na středověku pochutnáte. 

Parkoviště je asi 500 metrů od hradu.

Reklama

Výběr článků

Načítám