Hlavní obsah
Program na Rybích hodech je připraven i pro děti Foto: Archiv zámku Dobříš

Komu patří zámek Dobříš? Na jaké rybě si nejvíc pochutnáte? Odpovědi nabídnou Rybí hody

Se svým majitelem, Jerome Colloredo Mannsfeldem, je zámek Dobříš spojován běžně. O tom, že rokokové panství je také součástí velké lesní a rybniční firmy, se už tak často nehovoří. Se svými činnostmi a aktivitami seznámí firma návštěvníky dobříšského zámku o letošních Rybích hodech 2. srpna.

Program na Rybích hodech je připraven i pro děti Foto: Archiv zámku Dobříš
Komu patří zámek Dobříš? Na jaké rybě si nejvíc pochutnáte? Odpovědi nabídnou Rybí hody

„Chceme veřejnosti představit nejen zámek Dobříš, se kterým je jméno Colloredo-Mannsfeld běžně spojováno, ale také další součásti firmy a produkty, které nabízí,“ sdělil Michal Pernica, ředitel firmy Colloredo-Mannsfeld spol. s r. o.

Podle jeho slov se návštěvníci na Rybích hodech prostřednictvím informačních panelů seznámí s majetkem rodiny od historie po současnost, a také s aktivitami jako je rybářství, lesnictví, myslivost nebo zpracování dřeva.

„Expozice bude umístěna nejen na nádvoří zámku, ale především v sále konírny. Jako doprovodný program Rybích hodů zde bude otevřena také výstava dřevořezeb z dílny pana Třísky,“ podotkl Pernica.  

Dobroty z ryb

Ani letos nepřijdou návštěvníci Rybích hodů o tradiční program na nádvoří zámku, a jak už napovídá název akce – těšit se mohou i na kulinářské zážitky. Podle Michala Pernici ochutnají například kapří hranolky, grilovaného kapra, sivena nebo pstruha. „I já se z celé akce nejvíc těším na pokrmy z ryb stejně jako na další pochutiny včetně vína a dobrého piva,“ usmívá se Pernica.

U stánků na nádvoří zámku se přítomní seznámí také s rybolovnými technikami, dozvědí se zajímavosti a trendy v možnostech zpracování ryb a chybět nebude ani nejdelikátnější součást rybolovu – ukázky grilování, filetování a tepelné úpravy ryb.

„K tomu všemu zahraje pro obveselení živá kapela,“ říká Pernica a připomíná, že letos poprvé se veřejnost na akci seznámí i s výrobou dekorací z palisád, které firma vyrábí na skladě v Holoubkově.

Spotřeba ryb roste

Jedním z cílů, se kterými zámek Dobříš před čtyřmi lety uspořádal Rybí hody poprvé, byla snaha o nárůst spotřeby ryb u českých konzumentů. Podle Michala Pernici se to (nejen díky slavnosti na Dobříši) daří – v posledních dvou letech totiž celková spotřeba ryb v ČR roste, ačkoli oproti spotřebě v EU i na celém světě máme stále co dohánět.

„U nás se v roce 2013 spotřebovalo zhruba 5,5 kg ryb na obyvatele, z tohoto jen 1,5 kg ryb sladkovodních. V EU však spotřeba činí asi 11 kg na obyvatele,“ informuje Pernica.

Živé ryby i výrobky z nich nabízí firma Ing. Jeroma Colloredo-Mannsfelda také ve své prodejně na sádkách v Dobříši, kde se zákazníci rovněž dozvědí zajímavé recepty k úpravě ryb. „Snad i díky Rybím hodům se nám podaří přesvědčit zákazníky, že ryby nejsou jen zdravé, ale i velmi chutné, a že by měly tvořit větší podíl na našem stole, než je tomu nyní,“ dodal Pernica.

Rybí hody na zámku Dobříš se konají 2. srpna od 11 do 17 hodin, pro návštěvníky je na nádvoří připraven celodenní program. Na své si přijdou také děti a na celé rodiny se těší sokolník Pavel Řehka, který představí ve francouzském parku své dravce. Po celý den rovněž probíhají prohlídky zámecké expozice s aktuální výstavou loutek, přístupna je i výstava malíře Davida Cajthamla v Galerii JCM.

Od 1. do 3. srpna mohou navíc návštěvníci zhlédnout v zámecké konírně také exkluzivní výstavu dřevořezeb Petra Třísky, která doplní prezentaci firmy Colloredo-Mannsfeld spol. s r. o.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků