Hlavní obsah

Komorní scéna Aréna pokřtila publikaci Almanach

Novinky, Josef Zajíc

Výpravnou publikaci divadla Komorní scéna Aréna pokřtily ve středu 15. února tři sudičky Kateřina Kalistová, náměstkyně ministra kultury České republiky, primátor města Ostravy Tomáš Macura a náměstek primátora Zbyněk Pražák. Akci v Knihcentru Ostrava moderovala Alice Taussiková.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 17. 2.2017 Křest publikace Komorní scény Aréna ALMANACH 2005-2015 s podtitulem Dvacet let v dobré společnosti. Ve výřezu " Stará Aréna".

Článek

Moderátorka křtu Alice Tausiková oznámila zúčastněným, že svůj již druhý almanach křtí divadlo, které je nejmenší z profesionálních ostravských divadel (pojme maximálně sto diváků). Je nejmladším divadlem v Ostravě, vzniklo v roce 1994, ale v současné době je divadlem nejúspěšnějším, protože získalo již dvakrát cenu Divadlo roku (za roky 2013 a 2015).

Ředitelka divadla, Renáta Huserová shrnula první desetiletí: „Historie našeho divadla je vlastně spojení dvou cest. Ta první nastala v roce 1994, kdy bylo divadlo hrající ještě na malé scéně na ulici 28. října, těsně sousedící s Masarykovým náměstím v centru Ostravy. Umělecký soubor v té době tvořili zprvu čtyři studenti Janáčkovy konzervatoře v Ostravě. Prvním uměleckým šéfem byl Pavel Cisovský. Toto desetiletí jsme ukončili v roce 2005, kdy jsme se přestěhovali do nového místa u řeky Ostravice k mostu Miloše Sýkory a do divadla vstoupil jako režisér a šéf Ivan Krejčí. Tuto dobu jsme shrnuli do prvního almanachu, který informoval o nejméně 40 inscenacích zmíněného období.” 

Od roku 2005 začali budovat profesionální herecký soubor, který byl cizelován nejen šéfem a režisérem Ivanem Krejčím, ale také dramaturgem, dramatikem, překladatelem a textařem Tomášem Vůjtkem.

Toto období vytvořilo celek, kolektiv organizátorů, manažerů, režisérů,  dramaturgů a především skvělých herců, kteří společnými silami vytvořili soubor vynikajících kvalit. Prezentovali se nejen jednotlivci, kterým byly udělovány divadelní ceny, ale jako kolektiv byli odměněni dvojnásobným titulem Divadlo roku za období 2013 a 2015. Za tu dobu odehráli více než 50 inscenací.

Divadlo Komorní scéna Aréna se postavilo do řady ostravských divadel a spolu s Národním divadlem moravskoslezským, Divadlem Petra Bezruče a Divadlem loutek Ostrava tvoří kulturní a společenský život moravskoslezské metropole.

Na závěr byla publikace Almanach 2005 - 2015 s podtitulem Dvacet let v dobré společnosti pokřtěna.

„Kvalita divadla Komorní scéna Aréna je známá a rozšířena, a to nejen v České republice. Ano, je to skutečně dobré divadlo, inscenace jsou vynikající, sedí i ten vnitřní prostor. Možná v tom je specifika ostravské divadelní scény, že divadla, která zde existují, si úspěchy nezávidí. Naopak v mnohých směrech spolupracují. Skvěle se to ukázalo loni v projektu Shakespeare Ostrava 2016, který opravdu spojil několik desítek kulturních institucí včetně profesionálních divadelních scén,” řekl primátor města Ostravy Tomáš Macura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám