Hlavní obsah

Komnaty lysického zámku rozkvetly záplavou jarních květinových vazeb

Novinky, Kateřina Konečná

V těchto dnech již třináctou sezónu v pořadí vítá návštěvníky zámku Lysice bohatá květinová výzdoba, která je vždy spojena s oslavou Velikonoc a každý rok má i jiné téma. To letošní nese název Jaro na zámku aneb Květiny i z depozitářů.

Foto: Kateřina Konečná

Velká jídelna s bohatě prostřenou tabulí.

Článek

Letošní pojmenování tradiční jarní výstavy samo napovídá, že návštěvníci se kromě květin mohou těšit i na předměty, které běžně nejsou k vidění. Jsou uloženy v zámeckých depozitářích a nemohou tak plně představit svoji krásu.

Z nich byl vybrán například porcelán, obrazy nebo látky s květinovými motivy, aby doplnily bohatost živých květů. Mnoha motivy se zahradníci nechali i inspirovat a vykouzlili tak úžasné kouty plné barev, které se musí vidět. Na tvorbě se podíleli zahradníci zámku společně se Střední zahradnickou školou v Rajhradě.

Mezi záplavou květů nechybí ani tradiční velikonoční výzdoba – nejrůznější vajíčka, kočičky a samozřejmě je i napečeno – beránek, mazanec nebo jidáši. Zkrátka nechybí nic, co k pravým svátkům jara patří.

Pokud návštěvu zámku stihnete ještě během Velikonočního pondělí, můžete využít jedinečné možnosti a navštívit zámecké zahradnictví včetně skleníku a oranžerie. Na vnitřním nádvoří se na vás těší například florista Petr Zdeněk Janeček se svým stánkem plným květin a bylinek a také tvůrčí dílnou, kde si můžete s dětmi zkusit i něco malého vyrobit.  

Při návštěvě si nenechte ujít i procházku zámeckou zahradou, ve které vše kvete - jaro na vás bude doslova dýchat z každého keře. A kdyby vám ještě trocha sluníčka chyběla, zajděte se podívat do renesančního salonku za pokladnou, kde probíhá milá výstava obrázků na hedvábí Hany Krškové Sluníčko pro každého. Výstava je i prodejná, takže si nějaké to sluníčko můžete odvést i s sebou domů.

Na zámku se na vás těší nejen o Velikonočním pondělí, ale otevřeno bude celý týden, včetně všedních dní. Krásou rozkvetlých komnat se tedy můžete kochat až do 27. dubna. Otevřeno je od 10 do 16 hodin. Lze jen litovat, že krása květinových vazeb je pomíjivá, proto nevynechejte příležitost vidět vše ještě v plném květu.  

Reklama

Výběr článků

Načítám