Hlavní obsah

Komiksy proti rakovině. Ilustrátor Jan Hofman podpořil osvětovou kampaň NEJSEM na odpis

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krátké komiksy Jana Hofmana v odlehčené formě a s jistou nadsázkou poukazují na každodenní problémy a situace ze života žen s metastatickou rakovinou prsu. K vidění jsou na novém webu kampaně NEJSEM na odpis, zaměřené na podporu a zlepšení kvality života nemocných žen.

Foto: ONKO Unie
Článek

Rakovina prsu je jedním z nejčastěji se vyskytujících nádorových onemocnění u žen. Objevuje se ve chvíli, kdy některé z buněk prsu začnou abnormálně růst. Tyto buňky se množí rychleji než buňky zdravé a pokračují v akumulaci, až zformují bulku. Buňky se mohou šířit (metastazovat) z prsu přes lymfatické cévy do jiných částí těla. Její incidence je kolem 120 případů na 100 tisíc žen.  I při včasné diagnóze karcinomu prsu se u 30 procent pacientek nemoc vrátí ve formě metastatické rakoviny prsu.

"Tématika časného karcinomu prsu a možnosti jeho prevence je již mnoho let velmi často komunikována směrem k veřejnosti. Bohužel se moc nehovoří o ženách s pokročilým stádiem této nemoci, kterým jsou metastázy. Tento propastný rozdíl v komunikaci o různých stádiích rakoviny prsu se bohužel promítá i do celkového přístupu k pacientkám s metastatickou rakovinou prsu, u kterých se předpokládá, že už nemají šanci na kvalitní život. Právě tento mýtus bychom chtěli vyvrátit. I žena s metastatickou rakovinou prsu může žít plnohodnotný život. Chceme se za tyto pacientky postavit a informovat společnost o jejich nemoci a právu na kvalitní život. Zvolili jsme název kampaně NEJSEM na odpis, který jasně odkazuje na to, že i tyto pacientky jsou ženy, manželky, matky a zaměstnankyně a chtějí být vnímány jako ostatní,“ říká Mgr. Petra Adámková, ředitelka ONKO Unie.

„Proto vítáme zavádění nových protinádorových léků, neboť ty znamenají zásadní naději nemocných na prodloužení života. Z generalizovaného karcinomu prsu se nyní vlastně stává chronické onemocnění, podobné ve svém trvání například cukrovce, cirhóze jater nebo revmatoidní artritidě,” uvádí doc. MUDr. Petra Tesařová, CSc. z Onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice.

Nezisková organizace ONKO Unie, která nedávno zahájila osvětovou kampaň NEJSEM na odpis, spouští v těchto dnech webové stránky s ilustracemi od Jana Hofmana.

„Na webových stránkách jsou k dispozici informace nejen o nemoci samotné, ale také užitečné praktické rady pro pacientky a jejich blízké. Ženám schází doporučení, jak se vhodně stravovat, hýbat anebo o nemoci mluvit se svým okolím. Rodinní příslušníci, přátelé či kolegové z práce pro změnu potřebují poradit s tím, jak se k podobně nemocným ženám chovat. Chybí jim lepší porozumění toho, čím si pacientky po fyzické i psychické stránce v průběhu léčby procházejí. Věříme, že s tím vším jim naše nové stránky pomohou,“ říká Mgr. Petra Adámková.

„Koncept webu je velmi nápaditý. Samotný text je prokládán ilustrovanými komiksy Jana Hofmana, které v odlehčené formě a s jistou nadsázkou poukazují na každodenní problémy a situace ze života nemocných žen,” dodala.

„Za spolupráci s Janem Hofmanem jsme velmi rádi. Dokázal přesně vystihnout naši představu o vyznění celé kampaně, které svými ilustracemi pozdvihl o úroveň výš,“ doplnila Adámková.

Reklama

Výběr článků

Načítám