Hlavní obsah

Komentovanou prohlídku nizozemského umění uspořádá Dům umění v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Jediná šance na komentovanou prohlídku výstavy nizozemského abstraktního umění Reductive.NL, která probíhá v ostravském Domě umění, se zájemcům naskytne v úterý 3. března od 16.30 hodin. Krajská galerie výtvarného umění tak vyslyšela opakované prosby zájemců a zařadila prohlídku do programu.

Foto: Josef Zajíc

Komentovaná prohlídka v Domě umění v Ostravě bude 3. 3.2015. Ewerdt Hilgemann, Krychle vzniklé implozí.1998,nerezová ocel.

Článek

V Domě umění v Ostravě se uskuteční jediná komentovaná prohlídka Reductive.NL / Čtyři generace geometricko-abstraktního umění z Nizozemska. Expozicí, která představuje 160 uměleckých děl 32 autorů, provede Renata Skřebská, kurátorka GVU.

Výstava Reductive.NL je dosud nejrozsáhlejší přehlídkou nizozemského geometricko-abstraktního umění, která kdy byla v zahraničí uspořádána, na jejích přípravách pracovaly týmy několika galerií z různých zemí po uplynulé tři roky.

Jedná se o mezinárodní výstavní projekt, který díla čtyř generací nizozemských umělců představuje postupně ve čtyřech zemích Visegradské skupiny. Výstava již byla uvedena v Polsku a z Ostravy poputuje na Slovensko a poté do Maďarska.

Tvarová, barevná i technická různorodost vystavených obrazů, grafik i plastik a pohybových objektů nabízí pestrou škálu, která s vtipem a elegancí dokáže pobavit a zaujmout každého návštěvníka.

„Pojem geometrická abstrakce možná někoho odrazuje akademickým tónem, ale návštěvníci a diváci se nemusí obávat. Tento druh umění je přístupný všem zájemcům, odborníkům i laikům. Kustodi galerie potvrzují, že kdo na výstavu přijde, je příjemně překvapen a zážitek si pochvaluje,” sdělila Kateřina Naarová, tisková mluvčí GVUO.

Kurátorka Renata Skřebská zájemce v úterý 3. března výstavou provede a seznámí je s díly, postupy i zajímavostmi ze života a tvorby vystavovaných umělců. Předchozí rezervace na komentovanou prohlídku není nutná a sraz účastníků je u pokladny ve foyer Domu umění.

Výstava bude v Domě umění k vidění do 22. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám