Hlavní obsah

Komentované prohlídky, výstupy na věž i noc kostelů čekají návštěvníky v Jeseníkách

Novinky, Táňa Arťušenková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní sezona se pomalu rozjíždí a tak města, obce, muzea, památky a další vyhledávané turisty cíle začínají nabízet zajímavé programy. Patří k nim i rýmařovské muzeum. První mimořádná komentovaná prohlídka expozic o textilnictví na Rýmařovsku zde startuje ve středu 10. června v 10 a ve 14 hodin.

Mimořádné komentované prohlídky expozic textilu v Rýmařově se konají od 10. června do 30. září.

Článek

„Účastníci zjistí, že textilnictví na Rýmařovsku má dlouhodobou tradici a výrobky odtud putovaly do mnoha zemí světa. Herci v dobových kostýmech svými výstupy přiblíží osud rodiny Schielů, zakladatelů rýmařovské textilky, ale také třeba výrobu hedvábí a mnoho dalšího,“ říká Michal Vyhlídal z Městského muzea Rýmařov.

Návštěvníci nahlédnou do provozu tkalcovny s původními tkalcovskými stavy a dalším výrobním zařízením. Prohlídky, které se konají dvakrát měsíčně do 30. září, jsou součástí projektu Technotrasa Surová krása Moravskoslezského kraje. Externí expozice městského muzea je instalována v budově Hedvy Český Brokát.

Nejméně šest zážitků během půl hodiny čeká každého, kdo se rozhodne pro prohlídku radniční věže v Krnově. Patří k nim výstup do šestého patra, výklad průvodce, výstava historických fotografií, výhled na město z ptačí perspektivy, hodinový stroj a nově i expozice Od textilky k archivu a ražba pamětní mince - Krnovského groše. Prohlídky se konají ve středu v 10 a ve 14 hodin, v sobotu ve 14 hodin a v neděli v 9 hodin.

V pátek 12. června je na Bruntálsku připravena Noc kostelů s bohatým doprovodným programem pro děti i dospělé. V kostele sv. Anny na Anenském vrchu začíná program v 18 hodin prohlídkou prostor a seznámením s historií poutního místa. Zájemci mohou využít odvoz od Městského úřadu v Andělské Hoře každou hodinu od 18 do 20 hodin. V Malé Morávce bude přístupný kostel Nejsvětější Trojice.

V Bruntálu se otevřou dveře kostelu Církve československé husitské, v modlitebně Církve bratrské zazpívá pěvecké sdružení Lobník, připomenou zde také Jana Ámose Komenského, od jehož smrti letos uplyne 350 let. Přístupný bude také Spolkový dům Mariany Berlové. Prohlídku kostela, bohoslužebných předmětů a hudební program si návštěvníci užijí v kostele sv. Rocha v Petrovicích.

V krnovském kostele Českobratrské církve evangelické je nachystaná výstava fotografií a sbor Tramínek potěší spirituály. Navštívit lze také krnovský kostel sv. Martina, kostel sv. Tří králů v Břidličné, kostel sv. Jiří v Dětřichově nad Bystřicí, svatostánek sv. Benedikta v Krnově-Kostelci a sv. Jiří v Lomnici.

Na zámku v Janovicích u Rýmařova se před otevřením uklízelo a myla okna, kterých má památka více než 300. I v letošním roce uvidí zájemci expozici Svět janovických Harrachů, kteří sídlo vlastnili od roku 1721. V prostorách někdejšího hraběcího bytu podmanivé fotografie zaniklého světa nejvyšší rakouské aristokracie alespoň částečně poodhalují kus dějin zámku, který je správě Národního památkového ústavu teprve rok a čeká ho postupná obnova.

Zámek je v červnu otevřen od pátku do neděle od 10 do 16 hodin. Nebude chybět ani letní kino. První promítání se plánuje 10. července. Na programu je Bathory - koprodukční historický film Juraje Jakubiska z roku 2008. V případě nepříznivého počasí se promítá uvnitř zámku.

Reklama

Výběr článků

Načítám