Hlavní obsah

Kola pro Afriku jsou k vidění v ostravském centru Cooltour

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cooltour v Ostravě na Černé louce a lidé s uměleckou duší připravují Kola pro Afriku aneb Vše se kolem kola točí s heslem: Kola nás baví, kola máme rádi. Vznikla tak umělecká díla v podobě třiceti originálních městských kol, jež jsou vystavena od 21. do 31. ledna v galerii Cooltour v Ostravě.

Foto: Josef Zajíc

Kola pro Afriku v Multižánrovém centru Cooltour v Ostravě. 22.1.2013

Článek

Díky aktivitě o. p. s. Kola pro Afriku se podařilo za necelý rok shromáždit zhruba 7000 bicyklů. Česká veřejnost tak vyslyšela výzvu o dárcovství opotřebovaných jízdních kol, které by ještě mohly velmi dobře posloužit dětem v Gambii. Tam společnost Kola pro Afriku darovaná kola odesílá. V této zemi mají dětem umožnit cestu ke vzdělání. Děti tam mají školu daleko a tak budou moci jezdit na kole. Kolo, které již někomu posloužilo, má pro jiného význam.

"Kolo má v Africe velkou hodnotu. Do Afriky přišlo za posledních šest, sedm let mnoho darovaných kol z celého světa. S koly přišly i výukové programy. Všechny organizace se snaží vyučovat místní, jak s koly zacházet, jak je opravovat a udržovat tak, aby co nejdéle a nejlépe sloužila," uvedl ředitel projektu Roman Posolda.

Ne všechna darovaná kola jsou vhodná pro africký terén. Tak vyvstala otázka, co s těmi koly, které do Afriky nepocestují. S výtečnou myšlenkou přišli studenti Umělecké průmyslovky v Uherském Hradišti. Kola pojali jako objekt svého uměleckého zájmu a vznikla první sada designovaných kol.

Na jejich práci navázali učni ze SOU Frýdek-Místek, kteří kola upravili do vhodného technického stavu. Obrovskou práci pak odvedli studenti Fakulty umění Ostravské univerzity, kteří myšlenku městského, stoprocentně originálního repasovaného kola dovedli do dokonalosti.

"Jejich výtvory hýří nejen originalitou, ale i invencí, smyslem pro detail, zároveň i praktičností. Vybírali jsme záměrně městská kola proto, aby se na nich dalo jezdit v Ostravě," dodala Mgr. Soňa Frídlová z Multižánrového centra Cooltour.

Na závěrečném večírku 31. ledna se budou kola dražit a prodávat v galerii Multižánrového centra Cooltour v Ostravě na Černé louce od 18.00 hodin. Výtěžek z dražby bude použit na dopravu kol do Afriky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám