Hlavní obsah

Kočičí obrazy Romany Štrynclové se zabydlí v Kroměříži

Novinky, Simona Polcarová

Na třech místech v Kroměříži bude od soboty 18. listopadu vystavovat brněnská výtvarnice a někdejší Miss Morava 1991 Romana Štrynclová. Společným tématem všech obrazů je kočka – hlavním důvodem trojvýstavy se totiž stala aukce olejomalby kocoura Trojnožky ve prospěch spolku Zatoulané štěstí.

Foto: Petr Ivančic

Romana se svou novou kolekcí ZeMěKočky.

Článek

Vernisáž výstavy Souhvězdí Bohumila Hrabala s novým obrazem Trojnožky se uskuteční v hudebním klubu Stará masna od 20 hodin. Jako host a kmotr večera vystoupí muzikant Roman Dragoun, jehož sólovým koncertem bude večer pokračovat.

Vedle Staré masny se kočky na plátně z dílny Romany Štrynclové zabydlí v kočičí kavárně La Micina na Milíčově náměstí a ve veloCAFÉ na Velkém náměstí. Na všech místech se objeví obrazy ze souborů Souhvězdí Bohumila Hrabala, doplněné o básně Aleny Vávrové, a ZeMěKočky.

„Celkem připravuji do Kroměříže odhadem asi dvacítku ZeMěKoček a stejný počet olejomaleb ze Souhvězdí,“ prozradila Romana Štrynclová. „ZeMěKočky navázaly na mou kolekci ZeMě, která je o zážitcích, pocitech a zároveň obsahuje kvíz hledání kočky nebo kočičího motivu v obraze. Když jsem se rozhodla, že namaluju jen kočku, nechtěla jsem koncepci ZeMě a narušit. A lákalo mě zvolit i o něco větší formát. Díky danému motivu jsou ZeMěKočky daleko víc o práci s barvami,“ doplnila výtvarnice.

Kocour Trojnožka, jehož Romana na obraze ztvárnila, patřil k obyvatelům útulku Zatoulané štěstí dva měsíce. Měl pokroucenou přední končetinu, ustrnulou v jedné poloze a vleklou infekci horních cest dýchacích. Když se ho v útulku ujali, ukázalo se, že je plný broků. Střelbu nejvíce odnesla právě přední končetina, u níž došlo k amputaci. 

„Byl to úžasný mazel, který se měl ke každému návštěvníkovi. Fakt, že zemřel, nezměnil nic na našem rozhodnutí, že bychom ho rády měly na obraze jako memento lidské nezodpovědnosti a lhostejnosti,“ vysvětlila výběr Trojnožky pro aukční obraz jedna ze zakladatelek útulku Kája Chrástová.

Zatoulané štěstí, z. s. momentálně poskytuje azyl více než stovce koček. Spolek se věnuje záchraně opuštěných, zatoulaných a týraných zvířat z Kroměřížska, zajišťuje jejich veterinární péči, hledá majitele, popř. zvířata nabízí k adopci do prověřených rukou. Celý výtěžek z aukce obrazu, která potrvá až do půlnoci 15. prosince, poputuje na jeho konto.

Trojnožka ovšem nezůstal jedinou kočkou z Kroměříže v Romanině tvorbě. „Když jsem se v létě byla podívat v Zatoulaném štěstí, navštívila jsem i nově otevřenou kroměřížskou kočičí kavárnu Café la Micina. Zaujala mne jedna z tamních obyvatelek a rozhodla jsem se ji namalovat,“ naznačila Romana.

Šlo o hluchou kočku Snídu s uchem nakřivo, s níž se osud také nemazlil. Měla ošklivý zánět v uchu a museli jí amputovat celý zvukovod. Nový domov i láskyplnou péči našla právě u majitelky kočičí kavárny.

„Projekt trojvýstavy považuji za skvělý, protože tak rozšíříme řady dražitelů obrazu, případně i podporovatelů útulku Zatoulané štěstí,“ míní Romana.

Výstavy na všech místech potrvají až do 16. prosince. Ve Staré masně je otevřeno ve všední dny od 10 do 20 hodin a v sobotu od 12 do 24 hodin, v La Micině každý den od 11 do 19 hodin a ve VELOcafé od 8 do 20 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám