Hlavní obsah

Koberce květů přitahují davy, bledule již ale začínají pomalu odkvétat

Novinky, Kamil Pokorný

Na rozhraní Bystřicka a Tišnovska se táhnou každý rok bělostné koberce kvetoucích bledulí podél Chlébského potoka. Desetitisíce bílých květů přitahují davy lidí. Nyní již pod vlivem většího tepla a sluníčka začínají odkvétat. Je nejvyšší čas, zajet se na ojedinělou krásu podívat.

Foto: Kamil Pokorný

Bílé koberce bledulí kolem Chlébského potoka

Článek

Vlakem do Nedvědice a potom pěšky silnicí, pokračující k odbočce na Chlébské. To je rada pro ty, kteří auto nemají, nebo jej chtějí nechat tentokrát doma, ulevit přírodě a udělat si menší turistický výlet. Bledule jsou dokonce označeny dvěma popsanými šipkami u silnice, takže není možné správnou trasu a potok přehlédnout. Podél potoka pak už je také asfaltka turisticky značena zelenou barvou.

Koberce bledulí spatříte podél potoka tam, kde je stín od více stromů. Po zelené lze pokračovat až do jmenované vesničky. Zelená trasa však pokračuje ještě dále, i s dalšími koberci bledulek, nabízející bezpočet možností pro krásné záběry. V těchto prosluněných dnech tak potěší mnohé fotografy.

Druhá varianta nabízí napojení se na zelenou trasu tak, že z Nedvědice vystoupáte po modré trase přes hřeben a potom se podle mapy napojíte na zelenou trasu Chlébského potoka s bledulemi. Varianta menšího stoupání přírodou bude pro někoho lepší, než cesta podél silnice a aut, bez stoupání.

Ve žďárském okrese se bledule vyskytují na několika místech. Nejdříve na jaře rozkvétají právě na březích Chlébského potoka na rozhraní Vysočiny a Jihomoravského kraje. Přírodní rezervace Údolí Chlébského potoka vznikla v roce 1953 na rozloze 4,3 hektaru a je jedním ze čtyř chráněných maloplošných území Svratecké hornatiny, již 60 let. Ta byla vyhlášena v roce 1996 jako přírodní park.

Ve velkém množství se bledule objevují také ve Světnovském údolí u Žďáru nad Sázavou. Vyhlášenou lokalitou je i Národní rezervace Ransko, ležící v Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy.

Reklama

Výběr článků

Načítám