Hlavní obsah

Knížecí Studánky mohou být jedním z důvodů, proč se projít po brdských Hřebenech

Novinky, Jiří Cysař

Letošní jaro na sebe nechalo dlouho čekat, ale nyní již naplno převzalo vládu a s ním i nová turistická sezóna. Pro nadšené příznivce právě této možnosti náplně volného času přinášíme tip na výlet do brdských lesů - konkrétně na Hřebeny ke Knížecím Studánkám.

Foto: Jiří Cysař

Knížecí Studánka

Článek

Na cestu se vydáme od rozcestníku vlakové zastávky Všeradice, kde se vydáme po modré značce směr Stožec. V průběhu výletu se však nebudeme držet jen turistického značení, a proto poznáme i zajímavá místa mimo klasickou trasu většiny turistů.

Cesta začíná mírně stoupat - nejdříve po silnici, později loukou k lesu a pak lesní cestou a na konec její nejdelší část vede po asfaltové silnici až na vrchol. V místě nejprudšího stoupání dojdeme pod hřebenovou silnici, po které se vpravo vydáme - a to mimo modrou značku, která zde pokračuje rovně do svahu. Po 5,5 kilometrech jsme na Stožci 600 metrů nad mořem, je tu rozcestník turistických tras i místo k odpočinku.

S výhledem do krajiny tu ale nepočítejte, je zde vysoký a hustý porost. Po odpočinku se vydáváme po zelené turistické trase ke Knížecím Studánkám mírným klesáním zhruba 1,5 kilometru dlouhým. Jdeme lesem a tak cesta ubíhá rychle - a již se před námi objevují obrysy rozsáhlé hájovny a také studánka s pramenitou vodou.

Knížecí Studánky jsou hájovna a přilehlá studánka v brdských lesích nedaleko Stožce. Hájovna se nachází na křižovatce cest z Voznice, Stožce a Dobříše nedaleko hranice obory Aglaja. Studánka se nachází přibližně sto metrů severně od hájenky. Do studánky je voda přiváděna téměř 300 metrů dlouhým povrchovým korytem.

I zde máme odpočívadlo a rozcestník. Kousek pokračujeme po žluté trase, avšak v místě, kde trasa odbočí do lesa, pokračujeme po asfaltové silnici zhruba 2 kilometry až k modré značce, která nás dovede opět na Stožec. Cesta na toto místo je mírně zvlněná, od rozcestníku opět s místem k odpočinku se zvedá a my stoupáme ze 420 m. n. m. až na vrchol Stožce.

Míjíme Čertův palouk a Horní jedliny, což je místní název částí lesa. Přicházíme k vrcholu z jiné strany - po pravé straně je skutečný vrchol Stožce, jelikož odpočívadlo a rozcestník je asi o 200 metrů dál. Máme tedy za sebou část výletu na trase ve tvaru trojúhelníku a nyní se vracíme zpět na zastávku do Všeradic.

Aby cesta nebyla úplně totožná, po půl kilometru po asfaltové silnici vstoupíme do lesa a klesáme kolem potoka až k jezírku a trampskému místu a dále lesními cestami k modré turistické značce do cíle naší cesty. Orientačním bodem nám je potok a pak lesní cesty, jež nás bezpečně dovedou na již známou modrou trasu. Pokud si tuto odbočku netroufáte, vrátíte se od Stožce po modré značce až do Všeradic.

Krátké shrnutí: výlet je zhruba 15 kilometrů dlouhý se středně obtížným stoupáním i klesáním, s žádným extrémním místem. Výlet je vhodný pro rodiny s dětmi i pro zdatné turisty. Občerstvení je pouze ve východisku a cíli cesty. Jdeme lesem, takže i v horkém létě nejsme na prudkém slunci.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám