Hlavní obsah

Knihovníci se seznámili s aktuálními trendy v současné literatuře pro děti a mládež

Novinky, Michaela Mitáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvoudenní celostátní seminář pro knihovníky se ve dnech 25. a 26. února koná v Krajské knihovně Františka Bartoše ve Zlíně. Je věnován aktuálním trendům v současné literatuře pro děti a mládež. Účastní se ho jej přes 50 knihovníků, především pracovnic dětských oddělení.

Foto: archiv 14|15 BAŤŮV INSTITUT

Interiér Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně.

Článek

S výsledky nejnovější studie, která mj. přinesla srovnání trendů a vývoje čtenářství dnes a před deseti lety, posluchače ve 14|15 BAŤOVĚ INSTITUTU seznámil Vít Richter, ředitel Knihovnického institutu Národní knihovny ČR.

„Z výsledků studie je patrný pokles pravidelného čtení u dětí, které se děje na úkor rozvoje informačních technologií. Zjevné jsou genderové rozdíly, dívky četbě věnují více času než chlapci. Významnou roli u dětského čtenářství hraje vzdělání rodičů, neboť rodiče s vyšším vzděláním kladou na čtení větší důraz,“ uvedla ředitelka Krajské knihovny Františka Bartoše Zdeňka Friedlová.

Detailní zpracování výsledků studie přinese knižní zpracování, které se připravuje k vydání, čtenářům by mohlo být k dispozici koncem letošního roku.

Další příspěvky semináře byly věnovány odbornému vzdělávání knihovníků. Marcela Hrdličková z Masarykovy univerzity v Brně přiblížila etapy dětského čtenářství, referovala o trendech literatury pro dívky a poskytla posluchačům návod, kde hledat informace o knihách pro děti a mládež. I další příspěvky Pavlíny Lišovské z Univerzity Palackého v Olomouci se věnovaly aktuálních problematice české a světové literatury ve vztahu k dětskému čtenáři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám