Hlavní obsah

Knihovna seznámí zájemce, jak se bezpečně pohybovat v kyberprostoru

Novinky, Marcela Stehlíková

Ve středu 27. listopadu od 9.30 pořádá Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě seminář pro veřejnost nazvaný Kybernetická bezpečnost. Seznámí účastníky s bezpečným pohybem v kyberprostoru, s hrozbami na internetu, poradí, jak vytvářet silná a bezpečná hesla, jak si zabezpečit telefon, počítač.

Foto: Marcela Stehlíková

Roboti v knihovně

Článek

Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě využívá pravidelně během exkurzí a přednášek nové technologie. Například od září nabízí semináře pro veřejnost, v rámci kterých se návštěvníci seznamují s 3D tiskárnou, programovací stavebnicí Elduino, 3D pery nebo roboty ze stavebnice Lego boost.

Např. 3D pera umožňují vytvářet působivé, trvanlivé tvary, vzory a modely. Jsou využívány studenty a širokou veřejností na podporu rozvoje kreativity, trpělivosti a jemné motoriky. Roboti Sphero (robot ve tvaru koule) se ovládají pomocí smartphonu či tabletu a usnadňují výuku programování.

Lego boost umožňuje naprogramovat chování robotů. Elektrotechnická stavebnice Elduino ukáže, jak funguje moderní elektronika všude kolem nás, díky ní posluchač pochopí nejnutnější základy programování a číslicové techniky. Kromě seminářů jsou tyto novinky využívány především v rámci exkurzí, pro zájmové kluby a další akce knihovny.

A aby toho nebylo málo, v rámci Týdne vědy a techniky AV ČR a následujícího týdne se mohli návštěvníci knihovny přenést v prostoru a čase a získat neobvyklou zkušenost. Knihovna totiž nabídla možnost objednat si svou půlhodinu k vyzkoušení zcela nového typu virtuální reality HP VR backpack, kterou jí zapůjčila společnost HP inc. Tuto možnost využilo 59 návštěvníků, kteří si virtuální realitu užili zcela zdarma.

Sledovat nabídku Moravskoslezské vědecké knihovny pro veřejnost stojí rozhodně za to.

Reklama

Výběr článků

Načítám