Hlavní obsah

Kniha Můj první atlas Evropy se zařadila mezi nejlepší české publikace pro děti

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kniha Můj první atlas Evropy aneb Putování Vítka a Štěpánky, kterou napsal Vít Štěpánek, a téměř pěti stovkami ilustrací doprovodila Adéla Moravcová, se objevila na knižním trhu letos v květnu. Že je to publikace výjimečná, dokazuje její zařazení mezi nejúspěšnější české dětské knihy roku 2014.

Foto: Adéla Moravcová (archiv)

Kniha Můj první atlas Evropy aneb putování Vítka a Štěpánky byla zařazena mezi nejlepší dětské knihy 2014.

Článek

Komise pro dětskou knihu Svazu českých knihkupců a nakladatelů a Česká sekce IBBY (Mezinárodní sdružení pro dětskou knihu - International Board on Books for Young People) totiž vytvořily projekt, v němž - počínaje rokem 2013 - každoročně doporučují nové české knihy pro děti a mládež formou výročního katalogu.  

Nejúspěšnější knihy pro děti vybírají naši přední odborníci na literaturu pro děti a mládež Jana Čeňková a Petr Matoušek. Podle pravidel mohla být do letošního katalogu zařazena pouze první vydání původní české tvorby autorů a ilustrátorů, která vyšla v období od září 2013 do září 2014.   

Ve většině evropských zemí takový katalog vychází již pravidelně a všem, kdo s knihami a dětmi pracují, výrazně pomáhá - slouží pro orientaci nejen knihkupcům, knihovnám a školám, ale také rodičům a širší veřejnosti.  

Autoři knihy Můj první atlas Evropy - Vít Štěpánek a Adéla Moravcová - mají velkou radost, že právě jejich společné dílo odborníci vybrali mezi 35 nejúspěšnějších českých dětských titulů. Za připomenutí stojí, že se již v roce 2011 se značným zájmem setkal Můj první atlas České republiky, na nějž tato publikace volně navázala.      

A čím tedy Můj první atlas Evropy aneb putování Vítka a Štěpánky komisi upoutal a jak je na stránkách katalogu mezi elitou dětských knih prezentován?

„Na globu vyhlíží jako mimořádně členitý poloostrov obří Asie, avšak ve skutečnosti představuje drobná Evropa ve své mnohotvárnosti světadíl povýtce hodný naší pozornosti. V srdci kolébky západní civilizace sice nejspíš sami cítíme, jak náš rodný kontinent poněkud ustupuje ze slávy, že jeho populace prochází krizí a zdejší sociální stabilita není vždycky tak jistá, a přece se pokládáme za jeho pevnou součást. Jednota v rozmanitosti - heslo evropské integrace popularizuje tandem zkušeného geografa a mladé výtvarnice nejprve prostřednictvím obecných shrnutí horopisu Evropy, její ekonomiky, kultury či péče o životní prostředí. Jednotlivé portréty pak názorně přibližují specifika 39 států (bez trpaslíků) a vybízejí k cestování v časech, kdy jsou ostnaté dráty minulostí. Toulky Vítka a Štěpánky glosují dialogy a kvízy, pozvedající tuto naučnou publikaci do výšin, kam se metodika běžných učebnic nedostane.”    

A tak právě v době příprav na plnění dětských vánočních přání může být Můj první atlas Evropy (a spolu s ním i ostatních třicet čtyři oceněných publikací) jedním z tipů, co by neměl Ježíšek letos opomenout.    

Dodejme ještě, že projekt Nejlepší knihy dětem bude díky podpoře ze strany Ministerstva kultury ČR a Státního fondu kultury v roce 2015 obohacen o další prvky. Svaz českých knihkupců a nakladatelů plánuje celoroční kampaň na podporu původní české literární tvorby pro děti a mládež, v níž nebude chybět "čtení v knihkupectví nebo knihovně", na němž se každý měsíc představí zhruba tři knihy zařazené do aktuálního katalogu.          

Reklama

Výběr článků

Načítám