Hlavní obsah

Kniha Lesk a bída slavných českých žen vychází v reedici

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osudy slavných žen, to je téma knihy Lesk a bída slavných českých žen, kterou napsal novinář a fotograf Robert Rohál a jež se objeví na předvánočním knižním trhu. Úspěšná publikace vyšla poprvé před osmi lety a nyní vychází ve třetí reedici.

Foto: Dana Ehlová

V knize se čtenář dozví, co shodného mají peripetie kdysi světového fenoménu Emy Destinnové s osudy prvorepublikových hvězd typu Lídy Baarové.

Článek

Čtenáři se v ní mohou seznámit s osudy slavných umělkyň, které zazářily v trysku minulého století, a přesto se dočkaly trpkého konce, ať už z důvodu osamocení, nemoci, nezájmu okolí či zákazu mocných. Co shodného mají peripetie kdysi světového fenoménu Emy Destinnové s osudy prvorepublikových hvězd typu Lídy Baarové, Adiny Mandlové či Nataši Gollové? A co všechno stojí úspěch, jak se žije na vrcholu a jak tragický může být pád?

K napsání této publikace prý autora inspirovala známá proklamace Lídy Baarové: "Žádná z mých rolí nebyla tak dramatická jako můj život." 

Robert Rohál si však nevšímá jen života pěvkyně Emmy Destinnové či našich nejzářivějších prvorepublikových hvězd. Nezapomíná ani na Ljubu Hermanovou či Anny Ondrákovou. Poutavě líčí i osudy dam, které máme ještě dosud v živé paměti, ať už jde o muzikálovou hvězdu a výbornou komediální herečku Laďku Kozderkovou, nezapomenutelnou herečku Irenu Kačírkovou, swingovou královnu Inku Zemánkovou, nezaměnitelně svou Evu Olmerovou či podmanivou Juditu Čeřovskou.

Ke knize Lesk a bída slavných českých žen, jež má více než 260 stránek, napsal úvodní slovo známý malíř Zdeněk Hajný a vydává ji pražské nakladatelství Petrklíč.

Reklama

Výběr článků

Načítám