Hlavní obsah

Kniha Brdy opět otevřené představuje dosud utajovanou oblast středních Čech

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Na 300 fotografií doplňuje v publikaci přes 350 abecedně řazených místopisných hesel. Provedou vás bývalým vojenským újezdem Brdy, který byl po 90 let výcvikovým prostorem vojska. Za protektorátu zde měl střelnici wehrmacht, poté ho opět převzala československá armáda.

Foto: vydav. Starý most
Článek

Od  1. ledna 2016 je oblast vyhlášena chráněnou krajinnou oblastí. Zahrne kromě vojenského újezdu i část Jižních Brd kolem Třemšína. Publikace přehledně mapuje všechna dostupná místa, povětšinou hesla provázejí fotografie, některé dobové.

Zahrnuje i kótu 718, kde měl stát tolik diskutovaný a vášně budící americký radar.  Představí například Atom muzeum Javor, nebo horu Jivinu, vrch Palcíř, zříceninu Valdek, Linkův kříž na Šejtech, pomník J. J. Ryby ve Voltuši... Posledním popsaným místem je Železný Újezd.

Průvodce  je perfektně sestavený, autoři Jan Hajšman, textová i obrazová část, a Jaroslav Vogeltanz odvedli precizní dílo. Poslouží pro tipy na výlety i pro doplnění vašich znalostí.

V rejstříku najdete: Vrcholy, skály, Voda (Potoky, rybníky, nádrže, studánky), Hrady, zámky, tvrze, hradiště, Kříže, pomníky, mezníky, Muzea, jiné památky, Vojenské objekty, Přírodní památky, Obce, Zaniklé obce, Hájovny a boudy, zaniklé hájovny a boudy...

Jednotlivá hesla jsou ještě většinou doplněna kurzívovou poznámkou Zajímavosti, pokud se jedná o další informaci k textu, v případě rozhledových míst poznámkou Rozhled.

Vydal Starý most s.r.o Plzeň.

Reklama

Výběr článků

Načítám