Hlavní obsah

Klub seniorů Pohoda připravuje ve spolupráci s policií své členy na možná nebezpečí

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klub seniorů Pohoda v Kostelci nad Orlicí, který má už 210 členů a letos oslaví 55 let svého vzniku, vstoupil do nového roku tak, jak je mu to zcela vlastní, tedy velice aktivně. Letošní program opět zahrnuje besedy, kulturní akce i zájezdy, nezapomíná se v něm ani na preventivní projekty a osvětu.

Foto: Klub seniorů Pohoda (archiv)

Členky klubu seniorů Pohoda v Kostelci nad Orlicí obdržely preventivní samolepky.

Článek

Díky spolupráci s Policií ČR v Rychnově nad Kněžnou obdrželi členové klubu před několika dny samolepky vyzývající k ostražitosti a upozorňující na nebezpečí v podobě neznámých osob.  

Samolepky jsou určeny na vnitřní stranu dveří do bytu a obsahují text: Nikdy neotvírej neznámým lidem! Pozor na podvodníky! Víte, kdo je za dveřmi? Cítíte se ohroženi? Volejte 158 POLICIE ČR. Ten seniora, a nejen tuto věkovou kategorii, nabádá k opatrnosti v případě, kdy zvoní podomní prodejci, různí rádoby "opraváři" a podobně.     

„Přivítali jsme zájem ze strany tiskové mluvčí Policie ČR Aleny Kacálkové, která nám poskytla v rámci prevence tyto samolepky. Nejen, že je získají členové našeho klubu, ale využili jsme příležitosti a předali je také členům Svazu postižených civilizačními chorobami i dalším lidem v našem okolí,” uvedla vedoucí klubu Pohoda Miroslava Nováková.

„V loňském roce u nás tisková mluvčí policie byla na besedě a věříme, že ji letos znovu přivítáme, protože se rozhodně nechceme smířit s tím, v jakém ohrožení, zejména v posledním období, senioři jsou a to po celé republice. Prevence je opravdu důležitá, to si všichni uvědomujeme. Děkujeme za pozornost, jaká nám je věnována a jsme opravdu vděčni za každou příležitost, která náš život zpříjemní a učiní bezpečnějším,” doplnila Miroslava Nováková. 

Připomeňme, že cílovou skupinou preventivního projektu jsou osoby potencionálně nejohroženější - tedy senioři, osaměle žijící lidé, tělesně postižení, děti, mládež a návštěvníci města, to znamená ti, kteří se podle policejních statistik téměř ve čtvrtině případů stávají obětí trestného činu.

Celý projekt obecně směřuje k informovanosti obyvatel o problematice již spáchané trestné činnosti, především ale k předcházení trestným činům, které by se, vzhledem k neopatrnosti občanů, stát mohly. Cílem je, aby si právě tito lidé uvědomili, že i otevření dveří bytu neznámému se pro ně může stát nebezpečným. Samolepka tedy radí, jak postupovat ještě před otevřením bytu a zároveň přináší upozornění na bezplatné tísňové linky Policie ČR.  

Prevence v podobě samolepek není zdaleka jediným způsobem, jak se kostelečtí "pohodáři" připravují na možné nebezpečí. Vedení klubu neponechává nic náhodě, čehož důkazem je například kurz sebeobrany, který proběhl v rámci cyklu Nedáme se a byl o něj ze strany členů velký zájem.      

Reklama

Výběr článků

Načítám