Hlavní obsah

Klub kina Svět v Holešově uvede trezorový film Stud, o snímku pohovoří Vítězslav Tichý

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 31. března bude promítnut v klubu kina Svět v Holešově československý film Stud z roku 1967, pod nímž je jako režisér podepsán Ladislav Helge. Hostem večera bude filmový teoretik Vítězslav Tichý, který o filmu pohovoří jak v úvodu, tak v závěrečné besedě po projekci.

Foto: archiv autora

Kino Svět v Holešově.

Článek

Jde o poslední film Ladislava Helgeho (1927 - 2016), který měl původně i stejným jménem hlavní postavy bezprostředně navázat na jeho Velkou samotu. A který nakonec skončil na dlouhá léta v trezoru. Kritika jej označuje za „dílo výsostné politické, kriticky reflektující odtrženost komunistické moci od reality. Stále platný portrét politické arogance a funkcionářské ztráty svědomí”.

I když nakonec zůstal jen stejný herecký představitel hlavní role (slovenský herec Július Pántik) jako ve Velké samotě (1959), myšlenková kontinuita obou snímků je zřejmá. Tajemník okresního národního výboru na jižní Moravě Arnošt Pánek byl kdysi do funkce dosazen jako spolehlivý dělnický kádr.

Vyrostl v ní do podoby všemocného lokálního vládce, lidmi navenek uctívaného, vskrytu však už dávno odepsaného. K prozření u něho dojde teprve ve chvíli, kdy je náhle konfrontován s rozsáhlými podvody v okruhu své působnosti. Finančních machinací a dokonce znásilnění se dopustil jeho chráněnec, předseda JZD Kvasil (Vojtěch Ron).

Při pátrání po příčinách Kvasilových poklesků se Pánek postupně dozvídá, co si lidé opravdu myslí i o něm samém a jeho práci. S hrůzou si připouští vlastní nekompetentnost a faleš idejí, kterým obětoval život. Sám už ovšem zřejmě není schopen bludný kruh lži překročit. Mravní debakl systému je zároveň jeho debaklem osobním, tak jak to symbolizuje také rozchod s dcerou Sašou (Ida Rapaičová), která se mínila po čtyřech letech studia vrátit domů.

Ve snímku, který vznikl podle knihy Ivana Kříže, dále hrají Bohuslav Čáp, Ladislav Lakový, Anna Grissová, Luděk Munzar, Václavy Kyzlink, Hana Slivková a Václav Kaňkovský. Za kamerou stál Jiří Šámal, autorem filmové hudby je Svatopluk Havelka.

Stud je jedním z nejdůležitějších filmů 60. let, přesně diagnostikuje tehdejší společenské ovzduší. Začátek holešovské projekce je v 19 hodin. Akce proběhne ve spolupráci s kavárnou Cinema café milk bar, Iniciativou Holešovské kino a občanským sdružením Každý může pomáhat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám