Hlavní obsah

Klobouky Marie Geršlové putují do celého světa

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žena, která ví, co chce, nosí klobouk! To je heslo Marie Geršlové z Habrůvky na Blanensku, dámy, která je modistkou. K povolání v dnešní době víc než nezvyklému ji přivedla rodinná tradice.

Foto: Leona Roháčková
Článek

Ke kloboukům, čepicím, kšiltovkám a baretům se Marie Geršlová dostala díky rodinné tradici. Modisty byli její prarodiče i rodiče, ona sama ale léta pracovala jako konstruktérka a šití klobouků měla jako koníčka. Když přišla o práci, založila živnost a z koníčka udělala „koně“. Dneska už je dokonalou profesionálkou a k pokrývkám hlavy dodává zákaznicím i servis v podobě vybrání té jediné pro ně pravé.

Z dílny Marie Geršlové vychází samé originály. „Používám nejrůznější materiály, hodně věcí batikuji, ručně maluji. I kdybych chtěla, nejsem prostě schopná udělat dva stejné,“ říká modistka, která čerpá inspiraci hlavně ve starých časopisech a filmech.

Zřejmě i proto, že ona sama miluje kloboučky, které nosí dámy v četnických humoreskách. Dodávají totiž obličej půvab a ženskost. Své místo ale mají v její tvorbě i klobouky klasické, stejně jako ty, které podléhají nejnovější módě. „To je třeba klobouk sešitý z různobarevných kousků. Viděla jsem jej kdysi na hlavě operního mága Pavarottiho,“ pohladila atraktivní kousek.

Marie Geršlová umí letní provzdušněné klobouky stejně dobře jako klobouk, který by si na slavnostní audienci s klidem nasadila anglická královna. Její výtvory putují do celého světa, mezi stálé zákazníky patří mimo domácích také Švédové či Rakušani.

„V zahraničí se velmi cení ruční práce, k tomu jsme u nás ještě nedošli. Náš trh nabízí hlavně strojově šité vzory, které postrádají jakoukoli originalitu,“ posteskla si. Nadto je zřejmě široko daleko jedinou modistkou. „Vždycky se těším, že někde najdu spřízněnou duši a budu si mít s kým vyměnit nápady a zkušenosti. Asi už nikdo takový není, navíc jsem zjistila, že byl zrušen i poslední učební obor.“ 

Mimo klobouků ale Marie umí i nejrůznější barety a proslavené bekovky. Začaly se šít asi před dvaceti lety a od té doby je to příslovečný nadčas. Hodí se všude, do společnosti, na běžné nošení, na sport. Může je nosit každá žena, pro patnáctiletou dívku jsou „frajeřinkou“, sedmdesátiletou dámu zase viditelně omladí. 

„Je škoda, že dnes už nejsou klobouky tak moderní. Většina žen si myslí, že se k běžnému nošení moc nehodí, já ale zastávám opačný názor. Klobouk je totiž tou příslovečnou třešinkou na dortu, v zimě i v létě chrání vlasy a oblečení navíc dodá ten příslovečný šmrnc,“ nechala se slyšet Marie Geršlová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám