Hlavní obsah
Přestřížení pásky během předání nové klidové zóny v Dobrušce veřejnosti. Foto: Dana Ehlová

Klidová zóna u Společenského centra - kino 70 v Dobrušce začala sloužit veřejnosti

Po čtyřiceti pěti letech od otevření panoramatického kina 70 v Dobrušce a necelých čtyřech letech od jeho přestavby na multifunkční společenské centrum se dočkalo zcela zásadní změny také bezprostřední okolí této budovy.

Přestřížení pásky během předání nové klidové zóny v Dobrušce veřejnosti. Foto: Dana Ehlová
Klidová zóna u Společenského centra - kino 70 v Dobrušce začala sloužit veřejnosti

Poněkud nevzhledné prostranství se změnilo v klidovou zónu, s dětským hřištěm, zajímavě řešenou zelení a rekonstruovanou funkční studnou bývalého zahradnictví.

Před slavnostním přestřižením pásky starosta města Petr Tojnar zdůraznil: "Jak se můžete přesvědčit, nově upravený prostor bude sloužit i k pořádání některých kulturních akcí. Společenské centrum – kino 70 se tak vlastně rozšířilo o další místo, které lze naplnit kulturou.“ Jeho slova už během slavnosti potvrdili žáci hudebního a tanečního oboru ZUŠ v roli prvních účinkujících na „novém pódiu“.

Podle starosty Dobrušky je hlavním smyslem této změny doplnění postupně se rodící sítě klidových odpočinkových zón v historickém jádru města a jeho bezprostředním okolí. Zároveň připomenul, že další lokalitou, kde probíhá revitalizace, je okolí rodného domku F. L. Věka a Rýdlovy vily.

Krátce poté, co bylo prostranství předáno k užívání veřejnosti, se okamžitě zaplnilo především dětské hřiště - skluzavka i další prvky okamžitě prošly první zatěžkávací zkouškou.  

Jedním z velice zajímavých objektů tohoto prostoru je obnovená studna. Ta naposledy sloužila svému účelu pro závlahu produkce bývalého zahradnictví rodiny Dubských, které zde fungovalo před výstavbou kina. V rámci revitalizace okolí společenského centra byla studna zrekonstruována a vyzděna polokruhovými cihlami speciálně vyrobenými pro tento účel.

Vrchní ochranná mříž vznikla pod rukama vyučeného kováře z Opočna Richarda Červenky: „Zhotovení mříže mně trvalo zhruba dva měsíce. Dostal jsem fotografii, podle které jsem ji udělal. Potřeboval jsem asi 150 až 160 kg železa.”

Zajímavostí je, že mříž vznikala v dobrušské kovárně Josefa Hájka a vzhledem k tomu, že její zhotovitel není kovářem z povolání, ještě dodal: „Byla to spousta práce odpoledne po zaměstnání a hodně dřiny, přitom tím trochu trpěla rodina. Rád si teď dám chvíli oddech.“   

Studna má ovšem nejen zajímavou mříž, ale v noci je i efektně barevně nasvícena. Navíc začne po mnoha desítkách let opět sloužit svému účelu, když voda z ní, bude využívána pro závlahu zeleně v klidové zóně.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků