Hlavní obsah

Klenoty klasického knihařství v Biskupské knihovně

Novinky, Eugenie Hančarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkoušeli jste při hledání zajímavých akcí zabrousit také těsně za hranice Královéhradecka? Pak vás třeba zaujala nabídka na Velikonoce v Muzeu klasického knihařství v Rožďalovicích. Jestli se vám teď nepodaří dojet až tam, od 20. dubna se s jeho malou expozicí setkáte přímo v Hradci Králové.

Foto: Eugenie Hančarová

Dům muzea v Rajmanově době

Článek

Od 20. dubna do 25. května poskytne Biskupská knihovna v Hradci Králové krásné a důstojné prostředí výstavě, na níž se představí dílo významného uměleckého knihaře Jendy Rajmana (1892-1965).

To lze jinak vidět právě v Rožďalovicích, v Muzeu klasického knihařství. Malé město Rožďalovice leží na půli cesty mezi Nymburkem a Jičínem, a zrovna teď má období, že náleží do kraje Středočeského. Než se ale hranice okresů posunuly, patřilo do východních Čech, a není tedy Hradečákům vůbec cizí.

Svou dílnu Jenda Rajman založil v Rožďalovicích v roce 1925, dnes v ní návštěvníky uchvátí především jedinečný soubor klasických knihařských nástrojů a strojů. Obnovená dílna stále funguje, vážou se tu knihy a nechají vás vyzkoušet různé práce s papírem.

Expozici sestavenou z krásných knižních vazeb, převážně kožených a zlatem zdobených, doplňují obrazy a grafiky Rajmanových uměleckých přátel. Do konce května v muzeu také probíhá výstava grafických listů francouzského malíře Paula Gauguina. I s nimi pojil Rajmana zajímavý osobní příběh.

Biskupská knihovna je knihovnou královéhradeckých sídelních biskupů, ale v duchu téměř dvousetleté tradice umožňují jednotliví diecézní biskupové využívat fond této knihovny také odborné veřejnosti. Knihovní fond obsahuje především díla z oblasti teologie, filozofie a historie. Ale mají tu i knihy z hraničních oborů zabývající se uměním či metodologií některých vědních oborů. Celkem to činí asi 25 000 svazků, velkou část tvoří staré tisky. Biskupskou knihovnu najdete v Hradci Králové na Velkém náměstí v Novém Adalbertinu.

Vernisáž výstavy se tam koná 20. dubna v 16 hodin.

Další zajímavosti se dozvíte na www.rajman.cz a www.bihk.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám