Hlavní obsah

Klavírní kurzy v Mikulově budou již popatnácté

Novinky, Jitka Sobotková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srpen je měsícem prázdnin a dovolených. Základní umělecká škola v Mikulově však otevírá dveře dokořán. Druhá polovina srpna již tradičně pro mikulovskou ZUŠ znamená Klavírní kurzy s podtitulem „Audaces fortuna iuvat“ (Odvážným štěstí přeje). V týdnu od 15. do 22. srpna proběhne jejich 15. ročník.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Pořadatelem kurzů je občanské sdružení Klavírní kurzy Mikulov pod záštitou a za finanční podpory města Mikulov.

„Těší nás, že si mikulovské klavírní kurzy za dobu své existence vydobyly a uhájily prestižní místo na mapě vzdělávacích uměleckých aktivit. A letošní patnáctý ročník bude opět plný krásné hudby a také koncertů pro veřejnost,“ řekla organizátorka Monika Czajkowská.

Kurzy jsou určeny pro studenty základních a středních uměleckých škol, setkávají se zde hudbymilovní amatéři i budoucí profesionálové. V nabídce kurzů kromě klavírní výuky je i klavírní improvizace, sborový zpěv a pohybová taneční relaxace. Klavírní kurzy jsou rovněž příležitostí pro další sebevzdělávání pedagogů klavírní hry základních uměleckých škol.

Pro mikulovskou veřejnost bude nepochybně atraktivní nabídka koncertů, které v rámci kurzů proběhnou. V sobotu 16. srpna se v hlavním sále mikulovského zámku rozezní klavírní recitál Lukáše Klánského, vynikajícího českého pianisty, vítěze řady prestižních světových soutěží, který reprezentuje současnou mladou generaci. „V Mikulově se představí poprvé s programem složeným z děl Ludwiga van Beethovena a Fryderyka Chopina,“ prozradila k programu Czajkowská.

Klavír v romantické komorní hudbě je delikatesou přichystanou v zámeckém sále na úterní večer 19. srpna. Představí se Vlach – Weiser klavírní kvarteto. V programu je Dvořák, Chopin, Suk a Brahms. Kvartet, sólo, duo, trio a na závěr opět kvartet. Začátky koncertů jsou v 19:00.

„Patnáctka je krásný věk. Tak doufejme, že i ten letošní 15. ročník bude dalším šťastným rokem v historii kurzů. A nejen účastníkům, ale i Mikulovu přinese spoustu příjemného společně stráveného času,“ řekla na závěr Czajkowská.

Reklama

Výběr článků

Načítám