Hlavní obsah

Klatovský Pavilon skla zve na přednášku Pateříkové hutě na Šumavě

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Na pátek 9. srpna připravil Pavilon skla přednáška o významném fenoménu šumavského sklářství - pateříkových hutích a pateřících. Přednáška začne v 17 hodin a srdečně zvána je široká veřejnost.

Foto: ilustrační foto z archivu Pavilonu skla PASK v Klatovech

Klatovský Pavilon skla zve na přednášku Pateříkové hutě na Šumavě

Článek

Další z přednášek kurátorky PASKu PhDr. Jitky Lněničkové o šumavském sklářství je tentokrát věnovaná historii tradiční šumavské produkce – pateříkům (korálkům na výrobu růženců).

„Pateříky se vyráběly na Šumavě již od středověku ve specializovaných pateříkových hutích a později i jako součást smíšeného výrobního programu mnoha skláren až téměř do konce 19. století. Pateříky jsou rozhodně zajímavým fenoménem evropského sklářství a je s nimi úzce spojen i dálkový obchod, protože většina z nich byla určena na vývoz. V přednášce se tak bude hovořit nejen o hutích, ale i o lidech v nich a kolem nich," uvedla PhDr. Jitka Lněničková.

Ne všechno o pateřících již víme, ale v posledních letech se ve výzkumu i pokusech o výrobu pokročilo, takže na pořadu bude i řada novinek, slibuje kurátorka Jitka Lněničková.

Reklama

Výběr článků

Načítám