Hlavní obsah

Klatovská galerie zve na přednášku věnovanou Vilmě Vrbové-Kotrbové

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Galerie U Bílého jednorožce v Klatovech pořádá v pátek 13. března od 17 hodin přednášku pod názvem Vilma Vrbová-Kotrbová – dobrá duše klatovské galerie, kterou povede Monika Sybolová.

Foto: ilustrační foto z archivu Galerie Klatovy / Klenová

Na snímku Vilma Vrbová-Kotrbová

Článek

„Příběh umělkyně na pozadí Rakouska-Uherska, 1. republiky, Protektorátu a socialistického Československa. Inspirující život o plnění snů, o nezlomnosti a neuhnutí z cesty svobody a obětování se pro umění. Představíme si dílo (hlavně portréty) a odkaz Vilmy Vrbové-Kotrbové, malířky, designérky, sběratelky a mecenášky," zve autorka přednášky Monika Sybolová.

Malířka Vilma Vrbová-Kotrbová  

Vilma Vrbová, provdaná Kotrbová, (*14. října 1905 v Kutné Hoře) byla česká malířka, portrétistka vynikající na poli dětského portrétu. Byla manželka řezbáře Františka Kotrby.

V letech 1921–1924 studovala na uměleckoprůmyslové škole v Praze a poté na AVU v Praze v ateliéru Vratislava Nechleby (1924–1930). Vytvořila například obrazy Děvčátko v čepci, Rodinná podobizna, Tři děti bez matky. V roce 1947 vyhrál její návrh na stokorunovou bankovku. Zbyla po ní též řada kreseb, svůj zájem o dítě zúročila také jako ilustrátorka knih.

Od roku 1935 byla členka Umělecké besedy, v roce 1979 byla vyznamenána titulem národní umělkyně.

Vilma Vrbová-Kotrbová zemřela 22. prosince 1993 v Praze.

Reklama

Výběr článků

Načítám