Hlavní obsah

Klatovská Galerie u Bílého jednorožce otevře výstavu Kosmos, představí 26 autorů

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

V pátek 15. listopadu v 18 hodin proběhne v Galerii U Bílého jednorožce v Klatovech vernisáž výstavy Kosmos. Výstavu, kterou připravila Galerie Klatovy/Klenová, příspěvková organizace Plzeňského kraje, zahájí ředitelka galerie Ing. Hana Kristová, úvodní slovo pronese kurátor výstavy Jiří Machalický.

Foto: ilustrační foto z archivu Galerie Klatovy / Klenová

Klatovská Galerie u Bílého jednorožce otevře výstavu Kosmos, která představí šestadvacet autorů

Článek

„Pro výstavu s tématem vesmír jsem vybral umělce různých generací od již nežijících přes starší až po poměrně nedávné absolventy uměleckých škol, kteří k tématu přistupují z různých úhlů pohledu, vnímají ho na základě rozdílných zkušeností a využívají rozmanité výrazové prostředky od malby, grafiky a objektu až k videu a instalaci.

Vesmír je velmi inspirativní z různých důvodů. Nikdy nemůžeme beze zbytku poznat zákonitosti, kterými se řídí. Umělci k němu mohou přistupovat trochu jiným způsobem než vědci, mají odlišnou zkušenost a druh vzdělání. Vedle exaktního zkoumání jeho nekonečných dálek a souvislostí, které často nedokážeme odhalit, se řídí především intuicí,” řekl kurátor výstavy Jiří Machalický.

Ke klasikům, kteří se vesmírem zabývali, nesporně patří František Kupka, Vojtěch Preissig, Josef Šíma, Jiří Hejna nebo Václav Boštík. Důležitým tématem se stal pro Vladimíra Škodu, Rudolfa Sikoru, Jiřího Matouška, Zdenka Hůlu nebo Josefa Žáčka. Věnují se mu Vladimír Merta, Margita Titlová – Ylovsky, Daniel Hanzlík, Pavel Mrkus, Richard Loskot a Pavla Sceranková, dále pak Robert Hliněnský, Karel Malich, František Hudeček, Jiří Kolář, Dalibor Chatrný, Kamil Linhart, Zdeněk Sýkora, Martin Mainer, Jan Ambrůz a Jiří Šigut.

„Univerzum je nesporně jedním ze základních témat, která umělce odjakživa zajímají a k nimž v každé době přistupují jinak v závislosti na stupni vědeckého poznání, na současném vývoji výrazových prostředků i na stavu společnosti,” dodal kurátor Jiří Machalický.

Výstava Kosmos potrvá do 12. ledna 2020. Otevřeno út - ne 10.00 - 12.00, 13.00 - 17.00 hodin. Každou neděli je vstup do galerie zdarma.

Reklama

Výběr článků

Načítám