Hlavní obsah

Klasické čipové karty na MHD v Karviné skončily, některé ještě budou fungovat

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost ČSAD Karviná začátkem letošního roku ukončila prodej klasických čipových karet EM CARD, které dodnes používají lidé na MHD v Karviné či PHD po okolí jako elektronickou peněženku či měsíčník. Pokud tuto kartu máte, měli byste zbystřit.

Foto: Milan Haluška

Staré karty EM CARD

Článek

Dopravce se k 1. březnu letošního roku rozhodl zrušit všechny tyto čipové karty po vypršení jejich platnosti. Zkontrolujte si tedy, do jakého data vám karta platí (standardně má životnost 5 let). Po uplynutí této doby již dostanete zcela novou kartu – ODISku.

Nutnost vyměnit si kartu za novou ODISku se týká všech cestujících, kteří starou EM CARD vlastní a vyprší jim její pětiletá platnost, tedy i seniorů nad 70 let, kteří v Karviné využívají MHD zdarma (dotované městem) a ročně si čipovou kartu obnovují.

„Starou kartu EM CARD cestujícímu po vypršení platnosti ještě na jeden měsíc prodloužíme, a to v návaznosti na dobu výroby ODISky. Novou kartu ODISku je možno vyřídit na přepravních kancelářích ČSAD v Karviné a Orlové. K vyřízení bude cestující potřebovat doklad totožnosti, fotografii o rozměrech 35 x 45 mm a poplatek pro vyřízení, který činí 130 korun. Následně si žadatel vypíše žádost o vydání této karty společně se souhlasem, kterým stvrdí zpracování jeho osobních údajů. Po splnění těchto bodů nabíhá lhůta pro vyřízení žádosti v rozsahu 21 dní. Po uplynutí této lhůty si může žadatel svou kartu vyzvednout na přepravní kanceláři, ve které žádost odevzdal. Na kartu si cestující může ihned nahrát dlouhodobé časové jízdné se zvolenými zónami nebo obnos na elektronickou peněženku. Od této chvíle začíná být karta plně funkční,“ informoval Dalibor Blaščok z ČSAD Karviná.

Cestujícímu bude nová ODISka fungovat stejně, jako předchozí EM CARD. Přinese mu to ovšem nové výhody, například možnost cestování na tuto kartu u většiny dopravců v Moravskoslezském kraji.

„Jedná se o první bezkontaktní čipovou kartu, která je jako jediná uznávána u všech dopravců, kteří provozují veřejnou linkovou dopravu zařazenou v integrovaném dopravním systému ODIS. Nově tak dojde ke zlepšení poskytování služeb pro cestující, kteří budou moci využívat novou kartu jako nosič časového jízdného, ale nově také jako elektronickou peněženku. Díky ODISky dojde zároveň k plynulosti provozu a zamezení možnosti podvodu při prokazování se u řidiče. Rovněž po integraci celé MHD v Karviné do ODIS k datu 11. 12. 2016 mohou cestující s ODISkou použít kteroukoliv linku MHD Karviná. Toto opatření je jednoznačnou výhodou pro cestující využívající veřejnou dopravu a nově umožní například bezproblémový a levnější přestup z příměstských linek (zejména z Havířova) na linky MHD při dopravě na průmyslovou zónu Nové Pole,“ doplnil Blaščok.

Postup při dobíjení ODISky je naprosto shodný jako u karet EM CARD. To znamená, že si cestující nabije buď u řidiče ve vozidle a nebo na přepravní kanceláři. Nemění se ani cena jízdného.

Reklama

Výběr článků

Načítám