Hlavní obsah

Kladenské pohádky pokračují příběhy z křivoklátských lesů

Novinky, Lenka Kalousová

Bezmála 130 lidí se sešlo v Městské knihovně Kladno při středečním křtu knihy Luďka Švorce a Marcely Alfonso Křivoklátské pohádky.

Foto: Lenka Kalousová
Článek

Kniha navazuje na úspěšný titul Kladenské pohádky, které se nově představily i v audio formátu. Načetl je známý herec Václav Rašilov. Ten také přijal pozvání na křest, kde přednesl jeden z lesních příběhů Chloupka a Zoubka.

 A co se myšákům vlastně přihodilo? Bylo zrušeno kladenské šrotiště, kde žili ve vyřazeném tanku. Nasedli tedy na vlak a odjeli za bratrem strejdy Šediváka do křivoklátských lesů. Strejda Zálesák seznamuje čtenáře třeba s příběhem Magistra Kellyho, uvězněného na hradě Křivoklátě, vypráví o tom, jak čert stavěl most přes řeku Berounku kvůli sázce s převozníkem a v knize se objeví i bílý vodník. „Některé příběhy vycházejí z pověstí, některé se pojí s přírodními zajímavostmi, jiné jsou dílem mé fantazie,“ popisuje Luděk Švorc. Jednadvacet pohádek psal s radostí, stejně se vyjádřila i ilustrátorka Marcela Alfonso, která na křest přinesla vlastnoručně ušité myšáky v nadživotní velikosti.

Program byl zpestřen hraním vánočních koled, vystoupením harfenistky Emmy Kimlové a také dílničkami pro dětské návštěvníky. Děti podle předlohy vyráběly myší uši nebo vánoční ozdobu. Autoři se nedostali z obležení čtenářů, s každým ochotně komunikovali a podepisovali a věnovali a podepisovali. Nebývalý zájem o autogramiádu potěšil také Petru Líbovou a Romana Hájka z nakladatelství Halda. Ti knize pomohli na svět.

Pokud vás zajímá, jak se na láhve krušovického piva dostal mušketýr nebo kde má původ sláva nižborských skláren, už víte, kde hledat odpověď. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám