Hlavní obsah

Kinoklub v Mikulově přilákal na lekci proaktivity

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inspirativní povídání o osobním rozvoji při tlumeném světle lampy nad šálkem čaje. Takový byl úterní podvečer v mikulovském Kinoklubu, kde se 15. února konal další z cyklu Večery pod lampou. Tentokrát na téma Umění sebemotivace: jak být proaktivní.

Foto: Dana Smrčková

Večerem provázela Jana Kazíková, lektorka osobního rozvoje.

Článek

Setkání s lektorkou osobního rozvoje Janou Kazíkovou z Valtic si nenechaly ujít na dvě desítky zájemců. A všichni se hned na začátku dozvěděli, cože to vlastně znamená být proaktivní.

„Zatímco takzvaně reaktivní člověk si nechá náladu zkazit třeba i špatným počasím, proaktivní jedinec si obrazně řečeno nosí krásné počasí uvnitř sebe. Na vnější podněty sice reaguje, ale v souladu se svými hodnotami, a je pak za své reakce odpovědný,“ vysvětlila Kazíková.

„Takže když si vám začne stěžovat kamarádka, jaký je ten její manžel bídák, není optimální zhroutit se z toho taky. Hodnoty jako přátelství, čestnost a trpělivost vás navedou k tomu, že si ji vyslechnete, budete se ptát a případně řeknete: já kdybych byla v takové situaci, tak bych... To je proaktivní chování,“ dodala.

Problémy lze podle ní rozdělit do tří kategorií, a to podle toho, nakolik je jedinec může ovlivnit. Do první skupiny tak patří problémy, které má dotyčný v moci vyřešit, třeba změnou návyku. Patří tam například kouření.

„Na druhý typ problémů máme jen nepřímý vliv. Týká se zejména chování druhých lidí. Tady můžeme jen aktivně naslouchat a klást otázky,“ rozvádí lektorka. A pak se celá řada lidí nechá ovlivňovat tím, s čím nic nenadělají, ani kdyby se na hlavu stavěli. „Právě v tomhle případě není důvod se věcí zabývat,“ podotýká.

Přítomní však nezůstali pouze v roli posluchačů. Živě diskutovali, sdělovali své zkušenosti, popisovali pocity a během večera si taky prakticky ověřili, do jaké míry na jejich vnímání světa působí vnější vlivy a představy.

Lektorka se rozloučila s návodem na vytvoření osobní vize. „Zformulovanou představu, jací byste chtěli být, si pak při meditaci představujte. Zabere to tři minuty. Pamatujte, že jsme každý pánem svých myšlenek a stejně jako všechno na Zemi ovlivňuje přitažlivost, tak i myšlenky přitahují energie. Ty pozitivní i negativní,“ rozloučila se Kazíková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám