Hlavní obsah

Kino Hvězda v Přerově představí putovní výstavu Století 1918-2018 v Olomouckém kraji

Novinky, Romana Nitková

Výstava je určena široké veřejnosti, především pak žákům základních a studentům středních škol. Klade si za cíl seznámit návštěvníky s posledním stoletím vývoje olomouckého regionu a na základě příběhů významných regionálních osobností 20. století v nich probudit hrdost na místo, kde žijí.

Foto: STUDIO TRINITY

Putovní výstava "Století 1918-2018 v Olomouckém kraji"

Článek

Záštitu nad výstavou, tvořenou osmnácti velkoformátovými panely, převzal hejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Návštěvníci výstavy získají informace o historickém vývoji Olomouckého kraje a jeho metropole, ale samozřejmě také jednotlivých regionů kraje.

Druhá tematická část výstavy pojednává o proměnách společnosti v období sta let, přičemž je prostor dán jednotlivým aspektům jejího vývoje: politickému a duchovnímu životu, vědě a výzkumu, kultuře a umění, vzdělanosti, hospodářství a podnikání, sportu a tělesné kultuře. Každý panel navíc prezentuje medailony tří až čtyř osobností, které jsou klíčové pro danou oblast života společnosti na území dnešního Olomouckého kraje.

Putovní výstavu Století 1918-2018 v Olomouckém kraji lze zhlédnout v kině Hvězda v Přerově od 15. října do 18. listopadu. Dalšími zastávkami pak budou Jeseník, Prostějov a na začátku roku 2019 Vědecká knihovna v Olomouci.

Putovní výstava doplňuje celoroční jubilejní projekt 100letá Republika, kterým Přerované v průběhu celého roku slaví 100. výročí založení Československé republiky různými kulturními, společenskými a sportovními akcemi. Ústředním bodem projektu je stejnojmenná výstava přerovského muzea, jejíž druhá část právě probíhá v přerovském zámku.

Výstavu finančně podpořily Ministerstvo kultury ČR a Olomoucký kraj.                                                                  

Reklama

Výběr článků

Načítám