Hlavní obsah

Keltští věrozvěstové Irish Dew vystoupí v Písku

Novinky, Petr Hejna

V tomto momentálně lezavém jarním čase se trocha vlahé irské rosy snese ve středu 18. dubna na posluchače v písecké Divadelní kavárně.

Foto: archiv

Irish Dew

Článek

Pražské seskupení Irish Dew má ve svém repertoáru jak tradiční irskou nebo skotskou hudbu, tak vlastní, keltskou muzikou ovlivněné kompozice. Vůdčí osobností skupiny je od založení v roce 1995 hráč na akordeon a akustickou kytaru Václav Veselý. Tento muzikant má za sebou účinkování v zásadních tuzemských rockových kapelách, jako jsou Etc Vládi Mišíka, Framus Five Michala Prokopa, České srdce či Dobrohošť, spolupráci s excelentním písničkářem Vladimírem Mertou nebo nezaměnitelným houslistou Etc Janem Hrubým a mnoha jinými.

V novějších skladbách se kapela nebrání širším vlivům world music, počínaje domácím folklorem a lidovou hudbou černého kontinentu konče. Svůj vliv na muziku Irish Dew má i kultovní literární tvorba J. R. R. Tolkiena, např. pro píseň Tanec stromů byl použit typický irský tanec Reel. Inspirací k tomu byli právě Entové z Tolkienova Pána prstenů.

Přestože kapela pracuje s akustickými nástroji, její hudba má mnohdy rockový tah a údernost. Posluchači se o tom mohou představit ve středu 18. dubna od 20.00 hodin na jihočeském koncertu v Divadelní kavárně v Písku.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám