Hlavní obsah

Ke správné řeči pomáhají ve Vítkovické nemocnici iPady

Novinky, Hana Szotkowská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci logopedické péče mohou nově pacienti Vítkovické nemocnice využívat tablety Apple iPad k diagnostice a terapii řeči. Tato logopedická terapie je častá u pacientů po cévní mozkové příhodě, kteří mohou mít potíže s produkcí a porozuměním mluvené i psané řeči.

Foto: Hana Szotkowská

Prozatím využila tablety iPad ke cvičení řeči ve Vítkovické nemocnici více než stovka pacientů z řad dětí i dospělých.

Článek

Dva kusy iPadů v hodnotě třicet tisíc korun získala nemocnice v rámci grantu na Screening Alzheimerovy choroby na Severní Moravě.

„Na lůžkových odděleních ve Vítkovické nemocnici jsme začali na neurologickém oddělení a oddělení léčebné rehabilitace využívat iPad tablet s aplikacemi na logopedický trénink řeči pacientů po cévní mozkové příhodě,“ uvedla Mgr. Gabriela Solná, klinická logopedka neurologického oddělení Vítkovické nemocnice.

Aplikace umožňují procvičovat téměř všechny oblasti řeči, ale i jemné motoriky nebo zrakové a sluchové percepce. Na iPadu je možné malovat, trénovat čísla, barvy, tvary, čtení, psaní, gramatiku i matematiku, trénovat porozumění řeči či pojmenovávání, řešit logické úlohy nebo se učit cizí jazyky. Řadu aplikací je přitom možné přizpůsobit i na míru pacienta, například zařazením jeho soukromých fotek nebo oblíbených obrázků do aplikace.

Prozatím využila tablety iPad ke cvičení řeči ve Vítkovické nemocnici více než stovka pacientů z řad dětí i dospělých. Významně pomáhají pacientům trpícím afázií, tedy narušením již vyvinuté schopnosti porozumění a tvorby řeči. Jejich velkou výhodou přitom je, že jsou vhodné i u pacientů s částečným ochrnutím, kteří mohou ovládat aplikaci přes dotekovou obrazovku pouhým ťuknutím prstu.

„Zejména mladší pacienti moderní technologie vítají, a snadno se s nimi sžívají. Ovládání je velmi intuitivní a zvládají to i pacienti s kognitivními deficity nebo děti s mentální retardací či velmi malé děti. Mimo to ale tablety oceňujeme i my kliničtí logopedi, neboť skvěle pomáhají nejen při terapii, ale i diagnostice, ke které jsou k dispozici přímo některé logopedické testy,“ vysvětlila Solná.

Multifunkční tablety Apple iPad jsou v současnosti ve Vítkovické nemocnici využívány vždy v přítomnosti logopeda, aplikace pro iPad si ale zájemci mohou stáhnout z internetu a využívat je doma již samostatně. Nutné je pouze vlastnit iPad a osvojit si ovládání aplikací.

„Společně s kolegy jsme pro naše pacienty a další zájemce připravili webové stránky www.i-logo.cz. Jsou zde přehledně rozděleny vhodné aplikace pro děti i dospělé zaměřené zejména na logopedii. U každé aplikace je popis, přehled cvičení, je zde také uvedeno, pro jaké pacienty je vhodná, kolik stojí a kde si ji mohou stáhnout, takže si každý vybere podle vlastní diagnózy vhodná cvičení,“ dodala Solná.

Reklama

Výběr článků

Načítám