Hlavní obsah

Ke slonovi na Králický Sněžník lanovkou, pěšky i na kole

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Oblast Králického Sněžníku je sice horstvo malé, ale nádherné. Zejména Sněžník je trochu opomíjený, z hlediska přírody je to dobře, ale rozhodně za návštěvu stojí.

Foto: archiv hotelu Vista

Bobová dráha u hotelu Vista

Článek

Minipohoří Sněžník je považováno za střechu Evropy, tvoří hlavní evropské rozvodí, z vrcholu Klepý vodu odvádějí potoky a řeky do přítoků Černého, Severního a Baltského moře.

Vrchol Sněžníku je hranicí Moravy, Slezska a Polska. Až do roku 1973 tu stála rozhledna, v době normalizace tu polské orgány honily české návštěvníky hor a pohraničníci byli velmi nekompromisní. Slušně řečeno.

Symbolem Králického Sněžníku (1422 m. n. m) je socha slona. Její původ je opředen tajemstvím, protože nikdo ve skutečnosti neví, jak se na Králický Sněžník dostala. Na polské straně stojí turistická chata Švýcárna z roku 1871. Vrchol poskytuje nádherný výhled na Orlické hory, Staroměstsko a Hrubý Jeseník. Za dobré viditelnosti lze spatřit i Olomouc, Krkonoše a Beskydy.

Kousek pod vrcholem pramení řeka Morava, její čisté vody se můžete napít ze studánky. Zajímavostí jsou i Vlaštovčí kameny - kamenné moře na svahu hory.  

Skvělé výhledy z lanovky

Oblast je protkaná zpevněnými cestami, které lze využít pro horská kola nebo koloběžky, jež si lze zapůjčit. Využijte čtyřsedačkovou lanovku, která vás i s koly vyveze až na samotný hřeben k chatě Slaměnka. 

"Vyjedete od hotelu Vista k chatě Slaměnka s výbornou kuchyní a skvělými výhledy. Kola, kočárky a padáky přepravujeme zdarma, od Slaměnky začínají cyklostezky a startovací místa pro paragliding," uvedla zástupkyně resortu Dagmar Kutilová

Směřovat můžete na vrchol Králického Sněžníku, k pramenu řeky Moravy nebo na polskou stranu hřebene. Pro děti je připravená naučná stezka Pohádkové Česko. Po registraci děti obdrží dětský cestovní pas a mohou se vydat na pětikilometrovou trasu plnou soutěžních úkolů, kterou je bude provázet skřítek Pěšinka. Pokud máte rádi adrenalin, využijte venkovní aktivity Wellness hotelu Vista. Najdete zde největší  lanový park v České republice.

Dominantou parku je čtrnáct metrů vysoká Dobrodružná věž, která slouží mimo jiné jako horolezecká stěna. Zážitkem je seskok z věže. Bobová dráha je taky pecka, oči vám zalezou do důlků, vlasy zhřebíkovatí... Stále větší oblibu nachází mezi turisty segwaye - dvoukolové vozítko, které funguje na principu dynamické stabilizace.

Provozní doba lanovky: květen, červen - víkendy  SO 9.00 – 18.00, NE 9.00 - 16.00   červenec - srpen  PO – NE 9.00 - 18.00 9.00 – 16.00 září - víkendy  SO 9.00 - 18.00, NE 9.00 - 16.00 9.00 – 16.00.

Reklama

Výběr článků

Načítám