Hlavní obsah

Když se gymnázium roztančí…

Novinky, Lenka Hatlapatková

Ve čtvrtek 22. prosince v 9 hodin v hale Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci odstartuje další ročník tradičního Koperníkova aerobic tour. Akce, na níž se v propracovaných aerobních vystoupeních představí více než 300 žáků všech tříd tohoto gymnázia, je tematicky zaměřena na Vánoce.

Foto: Archiv GMK
Článek

„Vánoce se musejí promítnout buď ve zvolené hudbě, cvičení, kostýmech nebo v rekvizitách. Každé vystoupení musí trvat tři minuty, z toho nejméně minuta a půl musí být v aerobním stylu,“ přiblížila Sylva Roháčková, organizátorka Koperníkova aerobic tour, detaily soutěže, do níž se i letos zapojí i žáci Základní škola TGM Bílovec.

„Naše gymnázium bude reprezentovat 15 zhruba dvacetičlenných týmů zastupujících jednotlivé třídy. Docílili jsme toho, že cvičí celý gympl, dívky i chlapci. Je spíše výjimkou, když se kluci nezapojí,“ usmívá se Sylva Roháčková, která by tímto dlouholetým projektem ráda inspirovala i ostatní školy.

„Na našem příkladu mohou vidět, že když se chce, všechno jde. Naši žáci se připravují v hodinách tělesné výchovy. Jednou měsíčně věnují nacvičování celou hodinu, v ostatních hodinách zhruba 10 minut. Ale je pravidlem, že před soutěží máme plnou halu cvičenců brzy ráno i odpoledne, všichni poctivě pilují sestavy. A soutěží pak v den konání žije celá škola, mezi diváky jsou snad všichni zaměstnanci gymnázia,“ zve svým vyprávěním na akci, která je veřejnosti přístupna zdarma a potrvá zhruba do 11.30 hodin.

V jejím průběhu mohou diváci spatřit nejen opravdu originální cvičení jednotlivých tříd, ale také – jako zpestření programu – taneční vystoupení Kláry Petruškové a Jakuba Richtára, finalistů Mistrovství České republiky v latinskoamerických tancích a zároveň bývalých studentů Gymnázia Mikuláše Koperníka v Bílovci, a vysokou akrobacii v podání členů akrobatické a taneční skupiny Styx, kterou od jejího vzniku – tedy už 25 let – vede právě Sylva Roháčková.

„Na Gymnáziu Mikuláše Koperníka v Bílovci vyučuji biologii a tělesnou výchovu, takže asi ani není divu, že někteří studenti jsou i členy Styxu,“ podotýká s tím, že výjimečnost skupiny spočívá v náročných akrobatických prvcích prováděných v párech, které jsou jinak k vidění pouze na profesionální úrovni.

K vystoupením samozřejmě patří tanec všech možných žánrů – klasický i moderní, sólový i párový. Ani choreograficky náročná skladba pro velký počet lidí není pro několikanásobné mistry republiky v pódiových skladbách žádný problém…

Ostatně, pokud jsme u úspěchů, Styx v taneční skupině roku dvakrát obhájil pozici vicemistra republiky a jako tým působící pod TJ Sokol Poruba dvakrát za sebou obhájil mezinárodní cenu za mimořádný sportovní výkon a choreografii. Ti, které akrobacie zajímá, mohou Styx vidět v sobotu 17. prosince na Crystal Cup 2016 v Domě kultury města Ostravy. 

Reklama

Výběr článků

Načítám