Hlavní obsah

Kdo straší na mníšeckém zámku? To uslyší návštěvníci při prohlídkách pro rodiny s dětmi

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu 20. a 21. ledna mohou zájemci navštívit zámek v Mníšku pod Brdy kousek od Prahy. Uvidí, jak bydlela šlechta na počátku minulého století nebo uslyší, kdo na zámku straší. Po oba dny jsou připraveny speciální pohádkové prohlídky pro děti.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

V sobotu 20. ledna budou dětské Pohádkové prohlídky s princeznou procházet prvním zámeckým okruhem, kde děti uvidí spoustu zajímavostí. Třeba na jak velkých tácech nosili sloužící jídlo na hostinu, pod jakou sukni si šlechtičny schovávaly horký čaj nebo jak vypadá rohaté křeslo pro mníšeckého čerta. A navíc děti čeká pohádkové hádání.

V neděli 21. ledna budou Pohádkové prohlídky o zámeckých strašidýlkách pro změnu procházet druhým okruhem, ve kterém jsou komnaty zařízené tak, jak v nich bydleli poslední páni na Mníšku. Děti uslyší pohádkové vyprávění o oblíbených strašidýlkách zámeckých obyvatel. Ta mníšecká ale spíše pomáhala, než aby strašila. I když tajemný neznámý zpěv, který se přibližuje z dálky a je čím dál hlasitější, určitě na klidu nepřidá.

Děti se dozvědí, že i na Mníšku chodí bílá paní, občas také bezhlavý rytíř, že pan baron měl pomocníka, který zatápěl v kamnech, kdo uspával plačící miminka nebo jak vypadá strašidelné zvíře z brdských lesů. Po prohlídkách mohou malovat ve výtvarném ateliéru, navštívit mníšeckého čerta v Kouzelném sklepení zámku nebo vyběhnout 60 schodů na vyhlídku do hodinové věže.

Reklama

Výběr článků

Načítám