Hlavní obsah

Kdo na moje místo je název nové ostravské výstavy inspirované tvorbou a životem Petra Bezruče

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedenáctou výstavu letošního roku zahájí PLATO (platforma pro současné umění) Ostrava v úterý 16. prosince v 18 hodin v galerii Multifunkční auly Gong. Výstava, která je volně inspirovaná životem a dílem Petra Bezuruče, představí na dvacet předních českých umělců.

Foto: Josef Zajíc

Příprava výstavy v PLATO: Kdo na moje místo. 15.12.2014. Hana Puchová

Článek

„Kdo na moje místo je verš básně Petra Bezruče z jeho sbírky Slezské písně. Byl jsem ohromen, jak vydatný, přesvědčivý a naléhavý ten text jako celek je, stejně jako jsou neuvěřitelně silné některé jednotlivé básně," sdělil Marek Pokorný, kurátor výstavy a umělecký manažer Galerie města Ostravy. Spolu s dalším kurátorem Zbyňkem Baladránem v díle Petra Bezruče nachází paralelu k současnému umění.

„V Petru Bezručovi jsme pod podrobném čtení nalezli výborného básníka a motivy, s kterými pracoval, nám připadají stále aktuální a důležité. Mezi ně patří určitý způsob vnímání reality a způsob pochopení utrpení a ponižování a zároveň vzdor, který uměl dát najevo. A to je linie, kterou jsme výstavou chtěli sledovat," dodal kurátor Zbyněk Baladrán.

Výstava se tedy snaží zachytit reakce současných autorů Jakuba  Adamce, Tamáse St. Ausbyho, Petra Babáka, Daniela Balabána, Jana Merty, Viktora Koláře, Jiřího Surůvky, Barbory Kleinhamplové, Václava Stratila, Václava Kopeckého, Jany Kapelové, Dominika Langa, Jiřího Skály, Slávy Sobotovičové, Víta Soukupa, Terezy Stejskalové, Pavla Sterece,  Hany Puchové, Jiřího Ptáčka, Tomáše Svobody, Petra Veselého, Jiřího Wimmera a Martina Zeta, na různé formy útlaku, ale také na otázku autorství, schopnosti současného umění využít i dnes alegorii při výstavě uměleckého díla či na vztah lokálního a univerzálního.

Tvůrci se k tématu vyjadřují různými prostředky - audio nahrávkou, fotografií dokumentární, instalovanou, kolorovanou, foto koláží, kresbou, malbou, textovým záznamem díla, jež je zároveň jeho prezentací, videoartem.

Vernisáž výstavy Kdo na moje místo zahájí 16. prosince v 18 hodin kurátoři Marek Pokorný a Zbyněk Baladrán. Výstava potrvá do 22. března 2015.

Doprovodný program:  Neděle 26. ledna 2015 ve 14.00 hodin - Jan Balabán, Ivan Motýl: Bezruč?! * Úterý 27. ledna 2015 v 18.00 hodin - diskuse s Hanou Puchovou - diskusní večer. * Čtvrtek 12. února 2015 v 18.00 hodin - diskuse se Slávou Sobotovičovou. *  Středa 25. února 2015 v 18.00 hodin - performance Martina Zeta v návaznosti na výstavu Kdo na moje místo - Bezručův sad  parčík u bývalého Dolu Jindřich v Ostravě).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám