Hlavní obsah

Kde vládnou ženy? To se zájemci dozví v Novém Městě na Moravě

Novinky, Alena Dolníčková

Kulturně-cestopisná přednáška s názvem Kde ženy vládnou proběhne 1. prosince v KD v Novém Městě na Moravě. Přednášku povede Kateřina Karásková. Primárně bude vycházet ze své knihy, ve které zachytila poznatky o etnicích silných žen. Přednáška proběhne v rámci cyklu besed Svět na jevišti.

Článek

Výtvarnice, spisovatelka, humanitní pracovnice a cestovatelka Kateřina Karásková představí účastníkům přednášky místa, kde jsou slabším pohlavím muži. Ve své knize zobrazuje kultury, kde ženy vynikají v logice a matice a kde jsou schopnějšími manažerkami než muži. Jsou to místa, ve kterých děti dostávají příjmení po matce a majetek dědí pouze dcery. Tomuto tématu se Kateřina věnovala přes deset let společně se svým přítelem. 

Během svých cest navštívili indiány z Tehuantepecké šíje v jižním Mexiku a národ Minangkabau na Sumatře, což je jediný muslimský matriarchát. V čínských Himalájích poznali Mosuy, které Karásková označuje za nejromantičtější etnikum na světě a v Khásí na severovýchodě Indie se seznámili s nenápadným kmenem, kde muži bojují za rovnoprávnost. 

Kateřina Karásková pochází z Pelhřimova na Vysočině. Po dokončení studií cestovala po Guatemale a dalších místech. Kateřina se účastnila i několika humanitárních a rozvojových projektů. Mezi lety 2012 a 2014 byla vedoucí mise a projektovou manažerkou v Keni a v letech 2006 - 2010 pracovala jako projektová manažerka v Ugandě.

Přednáška Kde ženy vládnou proběhne v rámci cyklu besed Svět na jevišti, které se konají na různých místech v Novém Městě na Moravě jednou za měsíc. Například v březnu proběhla beseda s Michalem Žantovským a posledním počinem byla beseda s Erikem Taberym.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám