Hlavní obsah

Každý z aktérů filmu má na boj s gravitací vlastní recept

Novinky, Jana Rutarová

Gravitation, dokument mladých tvůrců, představuje příběhy sportovců, kteří to v životě neměli snadné, a jejichž sporty nejsou u nás na nejvyšších příčkách popularity. Projekci a setkání s režisérkou Denisou Gumbírovou a Jimem Dohnalem, jedním z aktérů filmů, nabídne polické divadlo 11. března.

Foto: www.gravitation.cz
Článek

Sportovní dokument Petra Špetly a Denisy Gumbírové představuje devět českých sportovců, kteří se věnují méně tradičním disciplínám. Sportovců, kteří jdou za svým snem, a které spojuje boj s gravitací.

„Většina lidí se prostě bojí to tam v životě pořádně poslat,“ odpovídá Libor Podmol ve filmu na otázku Proč si lidi nejdou za svým snem. Vítěz X Games ve Freestyle motokrosu se toho ale rozhodně nebojí, stejně jako osm dalších českých sportovců, kteří každodenně bojují s gravitací.

Po boku Libora Podmola se ve filmu představí nejlepší český jezdec na BMX Michael Beran, freerunneři Jim Dohnal a Tomáš Zonyga, propagátoři street workoutu rapper Marcus Revolta a Adam Raw, Ferda mravenec extrémních sportů Jan Kaňůrek, stunt rider Martin Krátký a parašutista Jakub Pavlíček.

K divákovi se v devadesáti devíti filmových minutách dostane především energie z příběhů jednotlivých aktérů. Film je nejen dobrým tipem pro všechny příznivce sportu, ale osloví i nesportovce. Každý z příběhů je unikátní, představuje houževnatost a odhodlání jít za vlastním snem.

„Naším cílem bylo, aby lidé odcházeli z kina s novým odhodláním jít si za svým, bez ohledu, jestli se jedná o sport, podnikání nebo studium, zkrátka, aby si žili, co je baví,“ uvádí režisérka Denisa Gumbírová, která bude na projekci v Polici nad Metují přítomna. Spolu s ní přijede do Kolárova divadla také Jim Dohnal, freerunner, který patří ke špičce českého freerunnu a nejvýraznějším propagátorům tohoto sportu v Čechách.

Ukázku z filmu, informace o tvůrcích, sportovcích atd. přináší webová stránka www.gravitation.cz. Projekce spojená s besedou se uskuteční v Kolárově divadle v Polici nad Metují v pátek 11. března od 18:00 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám