Hlavní obsah

Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha vzpomene při Noci kostelů 670. výročí svého založení

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní ročník akce Noc kostelů se uskuteční v pátek 23. května. Přes 270 kostelů nabídne návštěvníkům prohlídku běžně nepřístupných prostor, hudební i divadelní vystoupení. Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha v Praze při této příležitosti vzpomene 670. výročí založení.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

První Noc kostelů proběhla v roce 2005 ve Vídni a během čtyř let se rozšířila do celého Rakouska. V roce 2009 se zapojily se i kostely v Česku. Kostely u nás i v zahraničí se letos otevřou 23. května. V Česku je přihlášeno více než 270 kostelů. Organizátoři letos kladou důraz na duchovní rovinu.

Letos budou připraveny komentované prohlídky, koncerty, workshopy či divadelní představení. Zpřístupněny budou i veřejnosti běžně nepřístupné části kostelů jako např. varhanní kůry, sakristie, věže, krypty nebo klášterní zahrady.

Pro noční poutníky je připraven průvodce s programem jednotlivých kostelů, který obsahuje pár návrhů na zajímavé noční trasy.

Nejvýznamnějším svatostánkem v Česku je Katedrála sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě. Její stavba byla zahájena v době vlády Karla IV. Základní kámen katedrály sv. Víta v souvislosti s povýšením pražského biskupství na arcibiskupství položil Karel IV. 21. listopadu 1344. 

V katedrále jsou pohřbeni čeští králové, pražští biskupové a arcibiskupové a národní světci: sv. Václav, sv. Vít, sv. Vojtěch, sv. Zikmund a sv. Jan Nepomucký.

Během celého večera bude probíhat prohlídka interiérů, kaple, hrobky českých králů a zvonice a zvonů (od 19 hodin). V 19:25 zazní Slovo k 670. výročí založení katedrály.

Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka přivítá a pozdraví návštěvníky ve svém katedrálním kostele v 21 hodin, zazní koncert českého houslového virtuosa Jaroslava Svěceného (v 20:15 a 21:15 hodin), na varhany bude po celý večer hrát Josef Kšica.

Reklama

Výběr článků

Načítám