Hlavní obsah

Karvinští strážníci označují jízdní kola speciální DNA

Novinky, Milan Haluška

Zajímavou novinku nabízejí od středy cyklistům karvinští strážníci. Jízdní kola si totiž lidé mohou nechat označit speciální syntetickou DNA a ochrání tak svá kola při krádeži, neboť poté budou lépe dohledatelná.

Foto: MP Karviná
Článek

Pouhým okem neviditelné označení se stane čitelným při použití speciálního čtecího zařízení. Každá jednotlivá tečka nanesena na různých místech kola na sobě nese jedinečnou, nezaměnitelnou kombinaci kódů, které jsou společně s fotografiemi kola a údaji o majiteli zaneseny do celostátní databáze. V případě kontroly takového jízdního kola je pak snadné dohledat, kdo je jeho oprávněným majitelem.

„Kolo navíc bude značit nálepka informující o jeho ochraně. To by samo o sobě mělo být dostatečným varováním pro případné zloděje, že kolo je pro ně prakticky dále neprodejné. Neodstranitelným značením jsou totiž kola chráněna, a to i jejich komponenty a vybavení. Pokud by chtěl mít zloděj jistotu, že na něm neulpěla ani jedna mikrotečka, musel by na něm vyměnit prakticky vše,” sdělil zástupce ředitele Městské policie Karviná Václav Ožana.

Co dělat při krádeži

Je nutné věc oznámit Policii ČR pro podezření ze spáchání trestného činu a informaci poskytnout také Městské policii Karviná, která tuto skutečnost zanese do databáze.

Objeví-li se kolo, nebo jakákoliv jeho označená část kdesi na území republiky, je pak snadné ji následně v databázi ztotožnit s oprávněným majitelem a vrátit mu ji. Obdobně bude majitel označeného kola postupovat v případě, že kolo prodává. Stačí zajít na služebnu městské policie a zde změnu oznámit.

Kola zájemcům označí zcela zdarma

Strážníci vám vaše jízdní kola označí přímo ve svém sídle v Karviné-Fryštátě, Univerzitní park 51, nebo na předem vybraném a oznámeném místě. V následujícím období připravují například značení přímo na cyklostezce. Zájemci s jízdním kolem stačí, pokud si s sebou přinese svůj doklad totožnosti a doklad o nabytí jízdního kola.

„V případě, že doklad o nabytí kola již nevlastní, může jej nahradit čestným prohlášením. Kola jsou po zanesení do databáze také konfrontována Policií ČR se záznamy o odcizených jízdních kolech. Bližší informace rádi poskytnou pracovníci úseku prevence kriminality při Městské policii Karviná,” dodal Ožana.

Projekt běží pod záštitou Ministerstva vnitra České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám