Hlavní obsah

Karvinské ulice se letos dočkají nových cest, chodníků i parkovacích míst

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celkem 20 miliónů korun letos město vyčlenilo na nutné opravy místních komunikací a chodníků. Opravovat se budou jak plánované ucelené úseky, tak také úseky volající po opravách. Kromě toho budou na několika místech vybudována i nová parkovací místa.

Foto: Milan Haluška

Před dokončením je již například silnice v garážové usadě v ul. Polská

Článek

Větších oprav se dočká komunikace v Luční a Studenské ulici. Opraví se chodníky u ZŠ Dělnická, v ul. Haškova, V Aleji a Prameny. Dokončuje se i oprava silnice v garážové osadě v ul. Polská.

"Ne vždy je částečná oprava úplně  efektivní, takže kromě běžných oprav výtluků se snažíme opravovat celky a modernizovat tam, kde nám to peníze a majetkové poměry dovolí. Ne všude vlastníme pozemky potřebné třeba pro větší modernizaci. To je třeba známý případ Mickiewiczovy, kterou jsme zčásti opravili tak, jak to bylo možné," říká mluvčí města Šárka Swiderová.

Město opravuje komplexně, ne vždy finance stačí na více úseků za rok. Zohledňována je pak lokalita, stav komunikace  a  frekvence  pohybu  chodců, vozidel, ale také plány oprav správců inženýrských sítí. Příkladem jsou například loňské opravy vodovodů a letošní návaznost ve velkých opravách silničního okruhu, které sice financuje vlastník silnic – kraj spolu s EU, ale některé dílčí práce se týkají i města.

"Karviná pečuje o celkem 150 km místních komunikací a 117 km chodníků. Kraji patří 320 km silnic. Kdyby mělo město opravovat k dokonalé spokojenosti všech občanů, potřebovalo by na to stovky miliónů korun," doplnila mluvčí.

Nová budou i parkoviště

Za poslední dva roky bylo ve městě vybudováno přes 500 parkovacích míst a letos číslo ještě vzroste. Nová parkovací stání se budují vždy účelně tam, kde si to jednak lidé přejí a kde to možné. V loňském roce město využilo například prostranství po zahradě u ZUŠ Bedřicha Smetany v Majakovského ulici.

"Nová parkoviště jsou vždy součástí investice – rekonstruované kino Centrum nebo městský fotbalový stadion jsou aktuální. Speciálně stadion to pro fanoušky nutně potřebuje," upřesnila mluvčí s tím, že letos půjde opět o nejméně desítky nových míst.

Z větších akcí půjde o výstavbu parkovacích ploch poblíž bývalé Mototechny v Závodní ulici v Novém Městě nebo parkoviště v Ráji v ulici Kosmonautů. Je tu už i jedno malé, ale potřebné parkování pro klienty Domu V Aleji – stacionáře pro handicapované. Při budování nových stání se přihlíží také k tomu, zda třeba v případě přání občanů nebrání výstavbě parkovišť inženýrské sítě, veřejné stavby typu horkovod, kanalizace a podobně.

Reklama

Výběr článků

Načítám