Hlavní obsah

Karvinské mateřské školy si pochvalují čističky vzduchu, které jim koupilo město

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Karviné si spolu s dodavatelskou firmou udělali průzkum efektu čističek vzduchu, které město v zimě pořídilo do každé mateřské školy. Výsledky ankety ve školkách dopadly velmi dobře, ač jde spíše o subjektivní zkoumání.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

"Víme, že řada lékařů je k čističkám skeptická. Snížená prašnost v místnostech, lepší vzduch a třetina školek zaznamenala i sníženou nemocnost dětí v zimě – to jsou některé z pozorovaných výsledků," uvedla mluvčí města Šárka Swiderová.

V anketě se město školek ptalo na efekt pořízených čističek, vliv na kvalitu spánku dětí nebo jejich nemocnost. "Také nás zajímala údržba, náklady a celkové hodnocení. Školky z 63 procent říkají, že se snížila prašnost, z 84 procent zaznamenaly lepší vzduch v místnostech," dodala vedoucí odboru správy majetku Magistrátu města Karviné Helena Bogoczová.

Na kvalitu spánku dětí čističky až takový vliv nemají – pozitivně to hodnotí jen třetina zařízení. Podobné číslo se objevilo u zdravotních problémů, ale i třetinové zlepšení čísel nemocnosti dětí je v Karviné úspěch – děti se ve školkách nezdržují celý den a na jejich zdraví má vliv spousta dalších faktorů. Mateřinky hodnotily pozitivně tichý chod čističek, snadnou a levnou údržbu i provoz.

"Devětaosmdesát procent školek také uvedlo, že celkově jsou čističky přínosem, jen dvě školky sdělily, že žádný efekt nepozorují," vysvětlila Bogoczová s tím, že efekty se budou sledovat i nadále - dlouhodobě.

Čističky se městu podařilo koupit za dobrou cenu a s přispěním dotace – celkem stály 400 tisíc korun. Dotazníkového šetření se zúčastnily všechny školky.

Reklama

Výběr článků

Načítám