Hlavní obsah

Karvinské kino nabídne projekci Šmejdů za účasti režisérky

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městský dům si pro karvinské seniory připravil projekci dokumentárního snímku Šmejdi od režisérky Sylvie Dymákové, který mapuje praktiky prodejců na předváděcích akcích. Manipulaci, nátlak, ponižování i agresi. To vše lidé mohou v kině Centrum ve snímku spatřit. Je zvána i široká veřejnost.

Foto: Aerofilms

Z filmu Šmejdi

Článek

V tomto autentickém dokumentu skryté kamery zachytily drsné pozadí předváděcích akcí pro seniory. Co se opravdu děje na populárních zájezdech s obědem zdarma? Praktiky, ze kterých mrazí. Lži a promyšlená manipulace, jejímž jediným cílem je donutit bezbranné staré lidi k nákupu předraženého zboží. Senioři ze svých důchodů splácí horentní sumy za často nekvalitní produkty. Někteří z nich se dušují, že už na žádnou akci nikdy nepojedou, jiní to nevydrží a jedou znovu. 

Autoři tohoto filmu rok v převleku navštěvovali akce, kde se důchodcům vymývají mozky a kde mladí lidé nejsou vítáni. Vedle autentických záběrů z předváděcích akcí a výpovědí poškozených seniorů přináší dokument i pohled psycholožky, právníka a dalších odborníků. Film tak poprvé komplexně mapuje tento nechvalný fenomén dnešní doby.

Kino film promítne ve dvou termínech

Široká veřejnost si může snímek zhlédnout 18. června ve 20 hodin. Lidé nad 65 let mají projekci zdarma. Na projekci nebude chybět ani režisérka filmu, se kterou bude po skončení snímku probíhat diskuze.

Senioři pak mohou na film zajít o den později, ve středu 19. června v 15 hodin, taktéž za účasti režisérky a následující besedy. I v tento den senioři nad 65 let vstupné neplatí.

Reklama

Výběr článků

Načítám