Hlavní obsah

Karvinská rarita prošla generální rekonstrukcí, kostel se již propadat nebude

Novinky, Milan Haluška

Začátkem prosince byla oficiálně ukončena generální oprava šikmého kostela sv. Petra z Alkantary v Karviné-Dolech.

Foto: OKD, a.s.

Šikmý kostel v Karviné

Článek

Kostel dostal zcela novou fasádu ze speciálního materiálu, který je odolný proti povětrnostním podmínkám, odvětrávací kanálky proti vlhkosti, zabezpečené odvodnění, novou podlahu a hodiny.

Podle mluvčího OKD Vladislava Sobola již další propad kostela nehrozí. "Těžba černého uhlí v Karviné-Dolech postupně končí. Konkrétně pod legendárním kostelem sv. Petra z Alkantary, který se kvůli poklesům terénu o více než 37 metrů naklonil téměř o 7 stupňů, již poklesy dozněly," sdělil mluvčí.

Kostel dostal také nové zvony, o ty původní jej připravili nacisté. "Se zvony se vždycky vrací život, a tak je to taková naděje pro toto místo, které bylo poddolováno, že i zde znovu život přijde," řekl farář karvinské římskokatolické farnosti Daniel Vícha.

"Kostel je evropskou raritou. Každoročně ve spolupráci s farností zajišťujeme sezónní prohlídky s výkladem. Musím říct, že jsem rád, že kostel má za sebou vlastně první velkou opravu od zpevnění v 90. letech a že se nejen farníkům-věřícím, ale také turistům představí v novém kabátě," sdělil primátor Karviné Tomáš Hanzel, který se slavnostního otevření osobně zúčastnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám