Hlavní obsah

Karviná změní tvář svým sídlištím

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé na sídlištích Hranice a Ráj se mohou těšit na lepší prostředí. Město na jaře začně s úpravou celkem tří lokalit, na které vyčlení 27 miliónů korun.

Foto: Milan Haluška

Prostranství u ZŠ Mendelova na sídlišti v Hranicích, které projde úpravou

Článek

"Vybudovali jsme postupně několik hřišť pro děti, upravujeme a opravujeme chodníky, přidáváme parkovací místa, nebo třeba další odpočinkové zóny. Slíbili jsme také větší úpravy náměstí a dalších veřejných prostranství a letos v tom budeme pokračovat. V Hranicích a Ráji začneme na jaře," uvedl primátor Tomáš Hanzel.

Na sídlišti v Hranicích se lidé mohou těšit na úpravu prostředí kolem ZŠ Mendelova, v Ráji pak prostranství směrem od křižovatky u univerzity nahoru kolem tiskárny k Borovského ulici, na to pak naváží úpravy prostranství směrem k nemocnici.

"Samotné stavební úpravy přijdou městskou pokladnu asi na 22 miliónů korun, jen na zeleň pamatujeme částkou 5 miliónů," upřesnil náměstek primátora Jan Wolf. Městu se podařilo na část úprav v Hranicích získat dotační podporu Nadace OKD a na zeleň ve všech třech lokalitách příspěvek od státu.

“V letech 2008-2009 proběhlo šetření, v němž si sami lidé mohli říct, co jim na sídlištích chybí, co by tam chtěli mít a jak by si přáli, aby okolí jejich domů vypadalo. Výsledky ankety Sídliště na přání prezentovali architekti na výstavě a nyní jsme z nich vycházeli také při projektování skutečných úprav. Lidem chybí lavičky, stále chtějí více zeleně, sportovišť nebo hracích zón pro děti, chybí jim parkovací místa a chtějí opravené a pohodlné chodníky," dodal náměstek Wolf.

V Ráji přibydou parkovací místa (celkově skoro 60), město tam vybuduje nebo opraví chodníky, veřejné osvětlení, nové relaxační zóny a hřiště pro děti. V okolí školy Mendelova bude také více zeleně, malé dětské hřiště, chodníky, lavičky a lepší veřejné osvětlení.

Reklama

Výběr článků

Načítám