Hlavní obsah

Karviná si připomněla 72 let od osvobození

Novinky, Milan Haluška

Píše se 3. květen 1945 a do Karviné brzy ráno vstupují rudoarmějci, kteří město osvobozují od řádění nacistů. Ti během 2. světové války napáchali nemalé škody. Od této události uplynulo již 72 let, a tak byla na středu 3. května připravena tradiční pieta u Památníku Osvobození v Karviné-Novém Městě.

Foto: Milan Haluška
Článek

Věnec či kytici u Památníku Osvobození naproti Městskému domu kultury položili například primátor, jeho náměstci či ostatní zastupitelé. Českou a ruskou hymnu zazpíval Permoník, o hudbu se postaral Májovák.

Osvobozovací boje na celém Karvinsku byly součástí ostravské operace. Tato operace sledovala dobytí ostravského prostoru obchvatem tak, aby nebyl poškozen ostravský těžký průmysl. Proběhla ve třech etapách od 10. března do 4. května 1945.

Ostravsko a Karvinsko osvobozovala vojska 4. ukrajinského frontu generála Jeremenka, bojů se aktivně účastnily také svazky 1. čs. armádního sboru v SSSR, 1. čs. samostatná tanková brigáda v SSSR a 1. čs. smíšená letecká divize v SSSR, která působila v rámci sovětské 8. letecké armády generála Ždanova.

Od konce března 1945 stála frontová linie v blízkosti obcí Prstná a Petrovice. Nacisté zvolili možnost rychlého ústupu a likvidovali náložemi železniční trať v úseku Petrovice-Karviná a Petrovice-Bohumín, podminovali mosty a přístupové cesty. Před svým ústupem svedli boje před Prstnou, Marklovicemi a Zebrzydowicemi, kde chtěli zdržet sovětská vojska do doby, dokud se jejich hlavním silám nepodaří únik.

Strategicky důležitá místa nacisté opevnili zákopy. Zvýšená letecká a dělostřelecká činnost sovětských vojsk byla přípravou na útok. Nacisté už neměli dostatek děl, proto se snažili oklamat sovětské velení tím, že vždy stříleli několik ran a přemisťovali děla na jiná místa.

V noci z 30. dubna na 1. května 1945 nacistická vojska ustoupila a při ústupu všechny přístupové cesty a mosty zničila. Od 1. května 1945 stříleli Rusové z marklovických polí a nacisté jim odpovídali z úkrytů mezi domy v Hranicích a v kolonii Vagónka u Jäcklových závodů, bojovalo se i ve Fryštátě. Teprve 2. května kolem 22. hodiny začali Němci ustupovat z posledních pozic směrem ke Karviné.

Obce Karviná a Louky byly osvobozeny bez většího odporu, brzy ráno 3. května 1945 zavlály na některých domech ve městě prapory. Karviná byla osvobozena.

Druhou světovou válku připomíná v Karviné 13 památníků, 8 pamětních desek a 4 hromadné hroby. Jako poslední opravilo vloni město památník obětem nacismu (se sousoším Františka Świdra) v Dolech u hlavní silnice ve směru na Ostravu mezi šachtou ČSA a městským hřbitovem.

Reklama

Výběr článků

Načítám