Hlavní obsah

Karviná má výbornou finanční kondici, přebytek peněz z rozpočtu půjde nejen do investic

Novinky, Milan Haluška

Více než 862 miliónů korun je přebytek hospodaření Karviné za loňský rok. Díky přebytku, který je poprvé takto vysoký, může město letos přidat do oprav komunikací, podpořit zdravotnictví nebo městskou policii (celkem 200 miliónů korun), zbytek chce použít jako rezervu pro investice v příštích letech.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

České ekonomice se daří a město tím má vyšší příjmy z daní. Vloni Karviné také přišly peníze z dotací Evropské unie za městské velké projekty. Podle primátora Tomáše Hanzla město další velké investiční akce čekají. Peníze na spolufinancování má tedy Karviná připravené a nebude si opět nic půjčovat.

„Jsme ve výborné finanční kondici, na účtech máme dlouhodobě rezervy v řádu stovek miliónů a jsme minimálně zatíženi úvěry. Na žádné investice si už téměř 10 let nic nepůjčujeme,“ uvedl primátor.

Stejný názor má i ekonomický náměstek primátora Jan Wolf.

„Městu se v posledních letech podařilo výrazně snížit dluh na úvěru z více než miliardy korun na necelých dvě stě miliónů, dojednali jsme nižší úroky s bankami a tím pádem dále šetříme městskou kasu. Splácíme už jen úvěry za dostavbu kanalizace (město si vzalo dva před rokem 2010), starší úvěry (včetně úvěrů na regeneraci panelových domů) jsou splacené. Přitom jsme mimo jiné díky velkým investicím výrazně zhodnotili majetek města,“ doplnil Wolf.

Většina loňského přebytku právě kvůli financování investic jde do rezerv a je třeba počítat s velkým zapojením peněz v nejbližších letech.

„Čekají nás velké výdaje už velmi brzy: projekt na rekonstrukci ubytovny Kosmos na malé byty je hotov a je jasné, že stavba si vyžádá nejméně 60 miliónů korun. Koupili jsme letos tři zdevastované historické domy na náměstí a jejich oprava bude drahá přesto, že ji chceme realizovat maximálně úsporně. A už se také chystáme na velkou modernizaci krytého bazénu, což určitě také půjde do stovek miliónů korun. Přestože se snažíme získat dotace, nemusí být vypsány dotační programy, takže rezervy jsou nutné a peníze budeme potřebovat,“ přiblížil plány města Wolf.

Z rozdělených 200 miliónů korun z přebytku město přidává 30 miliónů k už vyčleněným 30 na letošní opravy komunikací a chodníků. Více než čtyři milióny korun jdou navíc městské policii, která už se úspěšně zapojila do čerpání evropských dotací.

Na dvojnásobek (1,3 miliónu korun) zvyšuje město příspěvek místním nemocnicím a lázním na zlepšení péče o pacienty. Posiluje se také péče o zeleň, zaplatí se aktuální výstavba dvou dětských hřišť v městské části Ráj i plánovaná stavba zbrusu nového dětského koutku v zámeckém parku. Na realizaci rekonstrukci ubytovny Kosmos na malé byty pak dále město vyčlenilo už pro letošek 60 miliónů korun. Další položky pak mohou zájemci najít na webu města.

Reklama

Výběr článků

Načítám